|

Hadis öğrenen dinini de öğrenir

Işık Yayınları tarafından yeniden ele alınan ve özel bir baskıyla 6 cilt olarak hazırlanan çalışma, rahmetli Ahmed Davudoğlu Hoca'nın şerhleriyle daha da faydalı bir şekilde okuyucuya sunuluyor.

Kenan Solmaz
00:00 - 10/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:24 - 10/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Hadis öğrenen dinini de öğrenir
Hadis öğrenen dinini de öğrenir

İslamiyetin, yalnızca Allah ile kul arasındaki hukukun dini olmadığı gerçeğini kabullenmek hemen her dönemde zor gelmiştir insanoğluna. Dünya nimetlerinin çeşitliliği ve bu çeşitliliğin yaptığı perdeleme, insana musallat olan vehimleri her daim canlı ve etken kıldığı için yönünü bulanlar dahi ideal nizamın ötesinde bir hayat sürmek zorunda kalmıştı. Kimyamızı bizden iyi bilen Rabbimizin lütfu da hoş kahrı da.

Bize umut aşılayan telkinleriyle ayakta kalıyor yine onlarla yol almaya çalışıyoruz. 'Ettaibu minezzembike mella zembeleh!' Mealen; günahına samimiyetle tövbe eden bir kişi hiç günah işlememiş gibi pirüpak olur. Böyle bir müjdeyi nasıl görmezden geliriz ve nasıl olur da neredeyse gözümüzün içine sokulan kurtuluş reçetesini umursamayız! Ne yazık ki bunlar olabiliyor ve insanî zaaflarımızı sonuna kadar kullanma noktasında inanılmaz bir hüner sergiliyoruz. Toparlanma dönemlerimiz var yine de. Ramazan ayı bu dönemlerin en müstesnalarının başında geliyor. İstikamet üzere olduğumuz sanrısına kapılsak da o istikamete doğru yürümezsek varamayız muradımıza. Peki, ama bunu nasıl yapacağız, nasıl yürüyeceğiz ve sonra nasıl koşacağız? Aczimizi idrak ederek ve rehberimize, yani Hazreti Muhammed'e (sav) biat ederek. Tıpkı sahabe efendilerimizin yaptığı gibi…

Onunla, onun gibi, onun yolunda adımlayarak, konuştuğu gibi konuşarak, sustuğu gibi susarak, yaptığını yaparak, sakındığından sakınarak, sevdiği gibi severek, saydığı gibi sayarak, emanetine sahip çıkarak… Çünkü o birlik yolunun dirlik cümlesi, hayat ağacının hem çekirdeği hem de meyvesi, tevhidin şuuru, kitabın sünneti, kıblenin istikameti, hakikatin temsili, kulluğun ideali, esasın manası, sırrın tercümesi, muradın müridi, Yaradan'ın habibi… Ezeli ve ebedi olana ancak onunla ulaşılır, ancak onun ikliminde bulabiliriz kendimizi. Onun değerlerine sadakatte saklı insanlığın dirilişi. Çünkü o, âlemlerin nebisi, İslamın rehberi tevhidin en şanlı işareti.

ÜMMETİN ÜZERİNDE BİRLEŞTİĞİ KAYNAK

Semavi mesajı ve o mesajın yeryüzündeki tebliğ ve temsilcisi olan Efendiler Efendisi'ni bitmez tükenmez bir heyecanla yeniden anlamaya, onun kadim, fakat eskimeyen hakikatlerini çağa seslendirmeye çalışan en önemli kaynak eserlerden biridir Sahih-i Müslim. Işık Yayınları tarafından yeniden ele alınan ve özel bir baskıyla 6 cilt olarak hazırlanan çalışma, rahmetli Ahmed Davudoğlu Hoca'nın şerhleriyle daha da bir önem kazanıyor.

Günlük yaşam kliklerinden en çetrefilli konulara kadar bir Müslümanın izleyeceği yolu yordamı gözler önüne seren bu kaynak 3. hicret asrına kadar olan hadis âlimlerinin en sağlam ilmi usuller ve pek ağır sahihlik şartları ile tenkid süzgecinden süzüle süzüle gelen ve böylelikle en doğru oldukları ümmetin icmaı ile de kararlaştırılan hadislerin çoğunu bir araya toplamış. Ve buradaki hadislerin hepsi, son Peygamber'in insanlık için en doğru, en iyi ve hiç eskimeyecek talim ve hayat düsturları…

İnsanlığın dünya ve ahiret hayatı için en gerekli deliller ancak Allah kelamı olan Kur'an ve Resulü'nün hadislerinde mevcuttur. Kur'an-ı Kerim hiç şüphesiz okunmuş ve sonsuza kadar okunacak ilahi bir vahiydir. Hadis de onun tefsiri, beyanı ve tatbikatı hükmündedir. Bununla ilgili olarak, 'Sana da bu zikri indirdik ki kendilerine indirileni insanlara açıkça beyan edesin. Ve tabi ki onlar iyice fikirlerini kullanırlar.' En-Nahl 44; 'Bu kitabı sana ancak hakkında ihtilaf ettikleri şeyleri açıkça anlatman için ve iman edecek herhangi bir kavme bir hidayet ve rahmet olarak indirdik.' buyrulmuştur.

HAYATIMIZA AKSETTİRELİM

Hadis, kendisi ve vazifeleri Kur'an-ı Kerim'de bu ve daha başka suretlerle tavsif buyrulan Hz. Muhammed'in sözleri ile fiili ve takriri sünnetlerinin ifadeleridir. Onun açtığı eskimez çağın, yani sünnetin ifadeleri olan hadisler, İslam imanının, ibadetlerinin, İslam hukuku ve ahlakının Kur'an'dan sonra başlıca kaynağı ve delilidir. Peygamber, emir ve nehiy olarak vahye tabi olduğundan dolayı onun emir ve nehiylerine itaat, Allah'ın emir ve nehiylerine itaat sayılır. Hadisler bu vasıfları ile aynı zamanda beşeri bütün iyi faaliyet sahaları için bu en seçkin zatın örnek halini de beyan eder. Onun halinde ise yalnız Müslümanlar için değil, bütün insanlık âlemi için en yüksek ve en güzel bir hayat numunesi vardır.

Hadisleri öğrenmek dini öğrenmek demektir bir bakıma. Din ise Allah'ın Resulüne, Müslümanların imamlarına ve umum halka nasihattir, hayırhahlıktır. Hadisleri okuyup öğrenmek ve öğretmek meşguliyetlerin en makbulüdür. Bu manada Ebul Hüseyin Müslim İbnu›l Haccac el-Kuşeyri'nin Sahih-i Müslim'i doğru ve etkili bir tercih olacaktır. Yeter ki okuyup özümseyelim ve özümsediklerimizi yaşantımıza aksettirelim. Efendimiz bu konuda da bizi müjdesiz bırakmıyor. 'Benim sözümü işitip belleyen, sonra da onu işittiği gibi başkalarına ulaştıran kimsenin yüzünü Allah ağartsın. Zira nice kimseler var ki yüklendikleri fıkhı kendilerinden daha fakih olanlara ulaştırırlar.' Fetih ve Veda Haccı hutbelerinde de, 'Benim dediklerimi hazır olanlar gaip olanlara tebliğ etsin...' emrini birkaç defa tekrar etmiştir yine Nebiler Nebii. Bugün onun değerleriyle bir kez daha tazelenmek için yeni bir gün! Hira'dan yükselen Sonsuz Nur›un yolunda ümitle ilerlemek için atacak adımları var hepimizin ta ki son nefesimize kadar...

Dünya neye sâhipse, onun vergisidir hep;

Medyûn ona cem'iyyeti, medyûn ona ferdi.

Medyûndur o ma'sûma bütün bir beşeriyyet...

Yâ Rab, bizi mahşerde bu ikrâr ile haşret.

Kitabın Künyesi:

Sahih-i Müslim /

Ahmed Davutoğlu

Işık Yayınları

5568 sayfa

6 cilt

2013

11 yıl önce