|

Kutsal topraklardan mektup var

Kartpostallarla Hac Yolu kitabı, sadece Türkiye'den yola çıkan Hacıları değil, Cezayir, Tunus, Tunus, Endonezya gibi birçok bölgeden Müslümanların deve kervanlarıyla, buharlı gemiler ve buharlı trenlerle yaptıkları meşakkatli yolculuğu anlatıyor. Kitapta, bu kutsal yolculuğa fotoğraflarla ışık tutuluyor.

Yusuf Genç
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 18:17 - 21/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Kutsal topraklardan mektup var
Kutsal topraklardan mektup var

Murat Kargılı toplamda 18 yıllık titiz bir çalışmanın ardından Haremeyn'le ilgili görsel ve yayınları toplayarak tarih içerisinde Mekke-Medine ve Hac yolculuğunu, binlerce görsel arasından seçtiği 272 kartpostalla bugün için de yaşanılır kılıyor. Kargılı'yla kutsal toprakların ve Hac yolculuğunun son yüz elli yılına birlikte şahitlik ettik.

İnsanlığın yeryüzündeki en büyük toplantısı Hac… Siz, Haccın tarihine kartpostallar eşliğinde bir yolculuk yaptınız. Sizin kitap yolculuğunuz ne zaman başladı, ne kadar sürdü?

İlk kez 1996 yılında gittiğim Hicaz'dan döner dönmez, kutsal topraklarla ilgili seyyahların hatıra kitaplarını, gravürleri ve kartpostalları toplamaya başladım. O zamanlarda da Haremeyn'de epey değişiklik olmuştu ama yine de şimdiki kadar değildi. Bu değişimi bir araya toplayıp, mümkün olduğu kadar geriye gidip değişim öncesindeki kutsal topraklara odaklandım. Özellikle kartpostallara odaklandım çünkü kartpostalın içinde detay vardı, insan vardı, mekânın ayrıntıları vardı.

Resim altlarıyla ayrıntılı açıklamalar düştüğünüz görseller Hac ve Hacca yolculuğun toplamda kaç yıllık bir zaman dilimini kapsıyor?

En eski tarihli kartın 1800'lü yılların son çeyreğine, en son kartın ise Haremeyn'deki büyük değişim öncesi yıllara ait olduğunu söylemek mümkün. Asıl başlıklarım ise, modern zamanlar öncesi yani at, deve ya da yaya yolculuk, buharlı gemilerle yolculuk ve trenle yolculuk. Bu başlıkların etrafında durdum.

HAREM'İ SUUDİ AİLESİ DEĞİŞTİRİYOR
Harem'deki asıl değişiklik ne zaman başlamış?

Suudi yönetimi Harem'deki asıl değişikliğe 1950'li yılların başında girişiyor. Osmanlı idaresinde dört asır değişmeden kalan Harem-i Şerif'te, büyük kaba değişiklikler gidiyorlar. Benim kitapta anlatmak istediğim şey, eski Hac yolculuğu ve Haremeyn'in dokunulmamış asıl zamanı. Görsellerde de bu var zaten. Mesela 1954'te ilk olarak Osmanlı'dan kalma, Harem-i Şerif içerisindeki mezhep makamları var, onları kaldırıyorlar. Minberi kaldırıyorlar.

Hac yolculuğu dün, bugün olduğu gibi kolay değildi aslında.

Elbette. Bugün Türkiye'nin neresinden giderseniz gidin, birkaç saat sonra Mekke'ye varmış oluyorsunuz. Önceden haliyle böyle değildi. Aylarca süren, hatta güzergâh belirlendiği için yıl süren kervanlar vardı. Sadece Mekke ile Medine arası günlerce süren bir yolculukla geçilebiliyordu. Buna bağlı olarak verilen önem, özellikle 'hacı'ya verilen önem daha fazladır. Mesela mezar taşına Hacı unvanı yazılıyordu, şimdilerde kalmadı.

Sadece bizde mi başka toplumlarda da var mı bu vurgu?

Çok daha önemli vurgusu olan toplumlar var. Bakın mesela Java'lıların isimlerini bilirsiniz, çoğu İslami isim değil bize göre hecelerden oluşan yerel isimlerdir. Onlarda mesela, Hac için geldiklerinde hemen isim merasimi yapılır. Bedi Şehsuvaroğlu'nun hatıralarında okudum bunu. Bu merasimlerde Hac sonrası Müslüman isimleri alırlar. Ülkelerine döndüklerinde, Sultan bunları kabul ettiğinde Sultan'ın yanında hiç eğilmeden durabilme imtiyazları olur bunların. Çok ilginçtir. Kırklı yıllarda Şehsuvaroğlu bunu anlatmış.

KÂBE İNSANLIĞIN MİHENK TAŞIDIR
Haremeyn bölgesi, son bir asırda geçtiğimiz 13 asırdan daha fazla değişim geçirdi. Özellikle Suud ailesinin son 2025 projesini görmüşsünüzdür.

Kâbe, insanlığın mihenk taşıdır. Allah'ın bu dünyaya koyduğu bir mihenk taşıdır. Onu ortadan kaldırdığında insan insana secde etmeye başlar. Hac, insanı insanla bir ve beraber kılmaktır. Milliyetleri tek bir düşüncenin etrafında, tevhidin merkezinde buluşturmaktır. Şimdi Suudi ailesinin bu son açıkladığı projede bu nasıl mümkün olacak. Bir uzay gemisi gibi, bir batı şehri AVM'si gibi bu düzenlemeyle nasıl olacak.

Hacca bağlı olarak geliştirilen usul, adet ve merasimlerin fotoğrafları da var kitapta.

E tabi bu mesele büyük olay. Ömürde bir defa yapıldığından herkes için önemli. Ama hazırlıkları tarih boyunca epey bir merasim içerisinde yapılmış. Aylar öncesinden ilan edilir bir kere, sonra etraftan akrabalardan hediyeler kabul edilir. Sonra Hac kervanının yola çıkışıyla birlikte Mahmil Töreni başlatılır. Tabi Mahmil merasiminin en kuvvetli olduğu yer Mısır. Bizde daha çok Surre alayları ve hediyeleşme var.

MAHMİL TÖRENLERİNİ FOTOĞRAFLARI
Bunlara kısaca değinsek, mahmil nedir, surre alayı nedir?

Mahmil, Hac kervanının baş devesidir aslında. Kervanın en başında giden deve, Hz. Peygamber'in devesi Kusva'yı temsil eder ve Hacca gelecek olan herkese bizzat Hz. Peygamber'in devesi öncülük eder ve alıp Kâbe'ye getirir. Bu bir sembol… O devenin sırtındaki kasnağa giydirilmiş elbisedir mahmil. Hacca bir kervan gidiyor, gidemeyenler ona bakıyor, ona dokunmak istiyor, sonraki tarihlerde fotoğraf çektiriyor. Kitapta bunların fotoğrafları var zaten. Aynı şekilde mahmili taşıyan o deveye de hürmet edilir. Deve hiçbir işte çalıştırılmaz mesela. Hatta Kahire'deki son mahmili taşıyan deve öldüğünde devlet töreni yapılmış mesela. Teknik bakarak anlaşılabilecek bir şey değil tabi bu.

Surre?

Buradan Harem-i Şerif'e gönderilen hediyelerdir. Surre çantası denilen bir çantayla buradan gönderilecek hediyeler gönderilir ki bu genelde paradır. Hz. Peygamber'in şehrinde yaşayanlar sıkıntıya duçar olmasın diye. Tabi aynı şekilde dönüşte de o çanta yine hediyelerle geri gönderilir. Bu kez para olmaz içinde ama manevi değeri olan hediyeler olur. Mesela Kâbe örtüsünden bir parça olur. Medine'den olursa, belki Mescid-i Saadet'in temizlendiği fırça…

Kitapta Orta Asya'dan gelen Hacıların Eminönü sokaklarındaki görüntülerinin olduğu kartpostallar da var. Orta Asya'dan Hac için yola çıkan birinin İstanbul'da ne işi var?

Evet, bugün Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi budur işte. Gelen Hacıların ağırlanması işiyle meşgul olan yer yani. Eyüp'teki Özbekler Tekkesi de öyle. Hatta bu ömürlük bir iş olduğu için güzergâhlarını Kudüs'e de düşürüyorlar. İhtimal padişah İstanbul'da kendilerini ağırlayıp ceplerine harçlık koyuyor. Yolu en az iki katına çıkarmak bahasına İstanbul'a gelip, halifenin şehrinden kalkan kervana katılıyorlar. Eyüp Sultan'a uğruyorlar mesela. Bunların da kartpostalları var kitapta.

Kitabın künyesi:

Hac, Kartpostallarla Hac Yolculuğu

Murat Kargılı

Denizler Kitabevi

Nisan 2014

303 Sayfa

9 yıl önce