|

Mevlana kitapla çağırdı ama gelen az oldu

2007'de hiç olmadığı kadar çok Mevlana kitabı yayınlandı. Bu kadar çok yayın olunca okur bölündü, kitaplar az sattı. Yayıncının yüzünü güldüren sadece düşük fiyatla satılan Mesnevi oldu.

00:00 - 2/01/2008 الأربعاء
Güncelleme: 12:24 - 7/01/2008 الإثنين
Yeni Şafak
Mevlana kitapla çağırdı ama gelen az oldu
Mevlana kitapla çağırdı ama gelen az oldu

Mevlânâ Celâleddîn-i Rumî ardında bıraktığı eserleri ve tüm dünyayı saran öğretisiyle bugün kabul edilen en önemli mutasavvıflardan biri. Onun öğretisi, sadece Müslümanlar arasında değil, farklı inançlardaki insanlar arasında da yayıldığından ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen doğum günü tüm dünyada kutlandı. Geçtiğimiz yıl Mevlana Yılı'ydı. Beraberinde getirdiği farklı sanat dallarındaki etkinliklerin yanı sıra Mevlana ve merkezinde yayınlanan kitaplar açısından da epey verimli bir yıl oldu 2007. Yayınevleri Mevlana eserleri ve başta Mesnevi olmak üzere Mevlevilik etrafında yüzlerce kitap yayınladı. Mevlana'nın akılla, aşkla, insanla, doğayla hatta iktisatla ilişkisi bile ele alındı bu kitaplarda. Yayınlanan kitap sayısı bu kadar çok olunca haliyle okur bölündü, pek çok kitap hedeflenen satış rakamına ulaşamadı. İlgi gören hatta yoğun ilgi gören kitaplar elbette vardı. Mevlana'nın eserleri bunların başında geliyor. Mesnevi ve Mesnevi'den seçme öyküler okurun geçtiğimiz yılki gözdesiydi.


RUMİ İLE 40 KİTAP

Yazıya Rumi Yayınları arasından çıkan kitaplarla başlamak en doğrusu olacaktır. Rumi Yayınları geçtiğimiz yıl en fazla Mevlana kitabı yayınlayan kitabeviydi. Uyguladıkları fiyat politikasıyla mümkün olduğunca fazla okura ulaşmayı hedefleyen yayınevinin çabasını Mustafa Çalışkan şöyle anlatıyor: Rumi Yayıncılık olarak toplam 40 Adet Mevlana ile ilgili Kitap yayınladık. Bunların 10 tanesi İngilizce. En fazla ilgi Türkçe'de ilk defa yayınlanan "Mevlana'nın Bütün Eserlerinden Seçmeler”di. bu kitap için beş baskı yaptık. Mustafa Özçelik'in hazırladığı "Mesneviden" kitabımız da altıncı baskıyı yaptı.

Bizim fiyat politikamız ucuz fiyatla herkese ulaşmak. Mevlana'yı her kesim okumalı, tanımalı, yanlış anlaşılmaların önüne geçmeye çalışmalıdır. Yaklaşık üç yıldır Mevlana üzerinde ciddi araştırma ve çalışma içindeyiz. Dolayısıyla öncelikle ülkemizde, ulaşabildiğimiz kadarıyla Batı'da sonra da İran'da neler yayınlanmış, bunları tesbit ettik. İkinci merhale olarak zengin bir arşiv ve geniş bir Mevlana Koleksiyonu oluşturduk. Bu hususta yola devam edebileceğimiz, katkılarını alabileceğimiz akademisyenlerle görüştük. Yayın kurulu oluşturduk, bunlarla sürekli istişare halindeyiz. Bunlardan bazıları Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Prof. Dr. Dilaver Gürer, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Yrd. Doç. Sezai Küçük, Yrd. Doç. Naci Bakırcı'dır. Mevlana Hazretleri'nin eserlerinden Mesnevi, Divan-ı Kebir ve Fi-Hi Ma Fih'in orijinal basımlarını üç kitap halinde ve Mecali-i Seb-a ve Mektuplar şu sıralar yayına hazırladığımız kitaplardan.


ÇOK KİTAP ÇIKINCA OKUR KARARSIZ KALDI

Kapı Yayınları'ndan çıkan Prof. Dr. İskender Pala imzalı Mevlana isimli kitap okuyucudan beklediği ilgiliyi gördü. Yayınevinin H. Zekâi Yiğitler'in Mevlana'da İnsan Olmak ve Yelda Karataş'ın Bir Kadının Kaleminden Şems ve Mevlana başlıklı çalışmaları ise birer baskı yaptı. Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak basılan Mevlana kutuları da yayınevinin yüzünü güldürdü. Alfa Yayın Grubu aynı zamanda dağıtımcı bir kuruluş olduğundan verdikleri satış rakamları önemli. Mevlana kitaplarının satışlarının yüksek olmadığı bilgisini veren yayınevi, bunu genel olarak yıl içinde Mevlana ile ilgili çok fazla yayının çıkmasına bağlıyor. Yani okur ister istemez farklı kaynaklara yöneliyor.


MESNEVİ YÜZ BİN'E ULAŞTI

Timaş Yayınları 2007'de Amil Çelebioğlu'nun hazırladığı Mesnevi ile en iyi satış rakamını yakalayanlardan. 100 bine yakın satış yapan kitap, tek cilt halinde ve düşük fiyat politikasıyla okura ulaştı. Kitabın Mayıs ayında okura sunulması ve "okur için bir hediye" gibi görülmesi satışı arttıran etkenlerden. Nefise Akçakarlar'ın Eğlenceli Bilgi Mevlana, Sadık Yalsızuçanlar'ın Mevlanadan Öyküler ve Mevlana'dan Hikayeler kitaları ilgi gören kitapları arasında. Timaş Yayınları okuru, yıl sonuda ayınladığı bir Mevlana kitabı ile sevindirdi. Mevlana ile Bir Ömür, ülkemizin değerli gönül insanlarından ve son "mesnevihan"larından geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Şefik Can ile yapılan kapsamlı bir söyleşi. Aynı zamanda bir Mevlevî dedesi olan Şefik Can Dede ile haftalarca süren görüşmelerin neticesi olarak ortaya çıkan söyleşi, bir taraftan Tasavvuf Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Sezai Küçük'ün farklı alanlardaki sorularıyla git gide genişliyor, diğer taraftan kendisi için "Sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecektir" diyen bu mütevazı ve kıymetli gönül insanının doksan küsur yıllık mazisine uzanıyor. Kitapta tarikatlar arası bağlantılar ve Mesnevî baskıları hakkında tartışılan konulara da açıklık getirilmiş. Okura tavsiye edebileceğimiz daha yeni yayınlanan bu kitabın umarız bahtı açık olur.


POPÜLİST ANLAYIŞ SATTI

Kitabevi Yayınları Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde tasavvuf sahasında yetişen en verimli müelliflerden Ahmet Avni Konuk'un Mesnevi şerhini yayınlamaya devam etti geçen yıl. Mevlana yılı için özel olarak yayınlanmayan bir kaç yıldır ciltler halinde satışa sunulan kitabın dokuzuncu cildinin bu ay yayınlanması planlanıyor. Kitabevi Yayınları'ndan Mehmet Varış Mesnevi şerhi ile igili "Normal bir satış seyri var, o seyirde devam ediyor. Mevlana yılı nedeniyle satış rakamında bir değişiklik olmadı." diyor ve ekliyor: Popülist anlayışla bu yıl içinde Mevlana kitapları yayınlayan yayınevleri Mevlana'nın Mesnevi'sinde, özellikle tek cilt halinde yayınlayıp uygun bir fiyatla iyi bir satış rakamı yakaladılar.


ŞEMS DOSTLUĞU RAFTA KALMASIN

İnsan Yayınları arasından çıkan Bayram Ali Çetinkaya imzalı Şems Mevlana Dostluğu, hedeflenen satış rakamına ulaşamayan kitaplar arasında. Mevlânâ'yı hamken yakan ve pişiren, sonunda kemâlâta/yetkinliğe ulaştıran Şems-i Tebrizî ile dostluğu okurun mutlaka paylaşması gereken bir metin olarak raflarda duruyor.


ŞAİR KALEMİNDEN MESNEVİ

Kaynak Kültür Yayın Grubu, 2007 Mevlana yılında okuyucularını Mevlana'nın ışığıyla aydınlatan yeni kitaplarla karşıladı. Şair Ahmet Metin Şahin'in Kaynak Yayınları'ndan çıkan ve Farsça orijinal metinlerden şiir diline aktardığı Mesnevi ciltleri 4 baskı yaptı ve tamamı tükendi. Bir Mevlana uzmanı olan Prof. Dr. Cihan Okuyucu da Mevlana adlı inceleme türündeki eseriyle Mevlana'nın düşünce dünyasından bir demet sundu okuyuculara. Cihan Okuyucu'nun İngilizce olarak yayımlanan Rumi Biography and Message, adlı eseri ise yayınevinin dünyaya hitap ettiği eserlerinden. Sütun Yayınları'ndan çıkan Said Türkoğlu'na ait, Işığın Kalbi (Mevlana'dan Özlü Sözler), Mesneviden hareketle kaleme alınan denemelerden oluşan Hikmet Pınarı adlı Mesnevi kaynaklı manzum öyküler ve Bilal Kemikli imzasıyla çıkan Sufi Aşk ve Ölüm de geçtiğimiz yıl yayınlandı. Bu kitaplara okurun ilgisi Mesnevi'ye olandan azdı. Kitaplar ikinci baskıda kaldı.


DERVİŞLERİN SOFRASINA BUYRUN

Mevlana aşkın Kitabı/ Coleman Barks, Mesnevi/ Veled Çelebi, Sessizce Dön/ Özcan Yüksek, Sufi'nin Yolu/ İdris Şah, Sudaki Kitap/Coleman Barks, Sufi'nin Hayat Rehberi/ Neil Douglas-Klotz Doğan Kitap'ın geçtiğimiz Eylül ayında çkardığı kitaplar. Doğan Kitap Aralık ayında da Sahrap Soysal imzalı Derviş Sofraları isimli kitabı yayınladı. Yılın sonlarına doğru yayınlanmasına rağmen Doğan Kitap Mevlana kitaplarına olan ilgiden memnun. Kitapların toplamı 3,5 ayda yaklaşık 19 bin satış rakamına ulaştı.

Nesil Yayınları Melahat Ürkmez'in romanı Gönül Bakçesinde Mevlana'yı okura ulaştırdı. Bu kitap gibi ikinci baskısını yapan Muhsin İlyas Subaşı'nın Batıda'ki Mevlana, Mehmet Akar'ın Sema ve Nur, İslam Yaşar'ın Mevlana biyografisi okurun beğeneceği türden.

Dr. Safi Arpaguş'un Mevlana ve İslam isimli kitabı Vefa Yayınları tarafından kısa bir süre önce yayınlandı. Mevlânâ'nın dîni anlatım metodunun modern dünyada yanlış ve olduğundan farklı algılanma problemi yaşayan İslâm inancına sâhip fert ve toplumlar için önemli bilgiler içeriyor kitap. Sezai Küçük'ün Mevleviliğin Son Yüzyılı da tekrar baskısı yapılan satış grafiği yüksek bir kitap. Dergah-ı Mevlana Albümü/ Asitane de 800 yıllık dönem içinde Hazreti Mevlana'nın kişisel eşyalarından başlamak üzere bu dönem içinde Mevlana ve Mevlevilik çerçevesinde yapılmış eserleri albüm-kitap şeklinde ele alıyor. Yayınevinin yayınladığı diğer kitaplar Ramazan Altıntaş imzalı Mevlânâda Gönül Kelamı ve Abidin Paşa'nın Mesnevi Şerhi.


EŞİK KİTAPLARA DA İHTİYAÇ VAR

Hz. Mevlana'nın eserlerinin zengin atıfları olan, kültürler arası, metinler arası okumalara müsait eserler olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeplerle, Mevlana'nın eserlerine giriş özelliği taşıyan, çok hacimli olmayan kılavuz/ eşik kitaplara ihtiyaç bulunuyor ki 'yeni başlayanlar'ın bu zengin birikime nüfuzu kolaylaşsın. Semerkand Yayınları tarafından yayınlanan Adem Sertel imzalı Can Kulağını Aç kitabı, böyle bir niyetin ürünü olarak ortaya çıktı. Kitap, konularına göre tasnif edilmiş ve mümkün olduğu kadar az açıklama isteyen, çarpıcı sözlerin derlemesinden oluşuyor. Kitapta, aşktan dostluğa, veliden açlığa kadar onlarca başlık altında toplanmış özlü sözler bulunuyor. Henüz yayınlanan bu kitaba ilgisiz kalmayın.


MESNEVİ 20 DİLE ÇEVRİLECEK

Doğan Kitapçılık, Akçağ Yayınları, Ekim Yayınları, Tablet Kitabevi geçen yıl Mesnevi'yi yayınlayan diğer yayınevlerinden. Mesnevi yayıncılığı ile ilgili en kapsamlı çalışmayı ise Konya Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınları Mesnevi'yi 14 yabancı dile çevrildi. Mesnevi'nin 2008 sonuna kadar 20 dile çevrilmesi planlanıyor.



Halvette kırk gün kırk kitap

Mevlana Yılı yayınlarından 40 kitaplık bir seçki

Gönüller Sultanı Mevlana / Yüksel Yazıcı / Kavim Yayıncılık

Mevlana Celaleddin Rumi'nin İktisat Anlayışı / Adem Esen / Rumi Yayınları

Kimya Hatun / Saide Kuds / Sonsuz Kitap

Mevlana / Editör: Adnan Karaismailoğlu, Osman Horata

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Mesnevi'den Seçmeler / iskele Yayıncılık

Mesnevi-Seçme Hikayeler / Zeynep Üstün / Profil Yayıncılık

Mevlana'dan Düşündüren Sözler / Şaban Karaköse / Yakamoz Yayıncılık

Mevlana ve İktidar/ O. Nuri Küçük/ Rumi Yayınları

Nisabü'l-Mevlevi/Şeyh İsmail Ankaravi/ Damla Yayınevi

Mevlana Araştırmaları 1 / Akçağ Yayınları

Mevlana Felsefesi / Kabir Helminski / Pegasus Yayınları

Mevlana Felsefesi / Hanri Benazus / Bizim Kitaplar

Mevlana Mesnevisi'nin Evrenselliği / Prof. Erkan Türkmen / Nüve Kültür Merkezi

Mevlana Seni Seviyor / Saliha Gül Ceylan / Truva Yayınları

Mevlana ve Günümüz Türkçesiyle Şiirleri / Beşir Ayvazoğlu, Refik Durbaş / Boyut Yayın Grubu

Mevlana ve İslam / Dr. Safi Arpaguş / Vefa Yayınları

Mevlana ve Mevlevi / Ertuğrul Seyhan / Sır Yayıncılık

Mevlana ve Sufizm / Dr. Mehmet Aydın / Nüve Kültür Merkezi

Rubailer (Ciltli) / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Mevlana'dan Çocuklara Masallar / Nezahat Başçı / Lamia Yayınları

Mevlana'dan Geriye Kalanlar / Gazi Özdemir / Neden Kitap

Aşk Olsun Barış Olsun Bugünü Mevlana ile Anlamak / Kemal Sezer / Nokta Yayınları

Mevlana: Sevgi Güneşi / Nefise Atçakarlar / Timaş Yayınları

Yedi Meclis / Ney Yayınları

Aşk-ı Mevlana / Muammer Erkul / Akis Kitap

Asitane / Naci Bakırcı / Rumi Yayınları

Mevlana ve Akıl / Kazım Muhammedi / Inkilab Yayınları

Aşk Dile Gelince / Eren Bahadır / Tablet Yayınları

İncila Huzmeleri Mevlana'nın Gönül Mektebinden / Seher Aydın / Nüve Kültür Merkezi Yayınları

Fihi Ma Fih / Çeviren: Meliha Ülker Anbarcıoğlu / Ataç Yayınları

Şems-i Tebrizi'nin Öğretileri / Erkan Türkmen / Nüve Kültür Merkezi Yayınları

Mevlana'nın Kalbine Açılan Kapı / Bilal Kemikli / Hayy Kitap

Mevlana Celaleddin Rumi Hayatı ve Yolu / Osman Behçet / Rumi Yayınları

Aşk Ocağında Can Olmak / Ekrem Işın / Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Mevlana'dan 100 Bilgelik Hikayesi / İdris Shah / D&R Yayınları

Abideleri ve Günümüze Mesajlarıyla Diyar-ı Mevlana/ Bank Asya Kültür Hizmetleri

Batı'daki Mevlana/İlyas Subaşı/ Nesil Yayınları

Benzersiz Mevlana / İ. M. Panayotopulos / Arion Yayınevi

Gündelik Hayatta Mevlana ve Sufizm / Azim Jamal / Pegasus Yayınları

İnsanlığın Piri Hazreti Mevlana / Mustafa Özdamar / Kırk Kandil Yayınları

Mesneviden Hikayeler / Sinan Yağmur / Esra Yayınları

٪d سنوات قبل