|

Öğretmenini kendine benzetmen mümkün

Öğretmenlerimizi kendimize benzetmek mümkün müdür? Öğretmenini Kendine Benzetme Rehberi, serinin ilk kitabı '''Anne Babanızı Nasıl Eğitirsiniz?'' gibi daha isminden başlayarak gençlerin başucu kitaplarından olmaya aday bir kitap.

Mustafa Yıldız
00:00 - 9/11/2014 Pazar
Güncelleme: 20:59 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Öğretmenini kendine benzetmen mümkün
Öğretmenini kendine benzetmen mümkün

Öğretmenini Kendine Benzetme Rehberi, hepimizin okul yıllarında yaşadığı, karşılaştığı olayları farklı bir şekilde ele almış. Mesela, birilerinin kesin bir dille ifade ettikleri doğruların her zaman öyle olmadığını söylüyor. Eğer siz üçgenin iç açıları toplamının 180 derece olduğunu kesin olarak düşünüyorsanız, yanılıyor olabilirsiniz. Çünkü bir başka görüşe göre, bir üçgenin iç açıları toplamı 180 dereceden ya daha büyük ya da daha küçüktür… Yani yıllardır doğru olduğunu düşündüğümüz bu bilgi bile her zaman doğru değilmiş. Peki, hayatta bize söylenen diğer ''doğrular'' konusunda nasıl emin olabiliriz?

Öyleyse hayata ve öğrendiklerimize yeniden bakmamız gerekiyor. Öğretmenini Kendine Benzetme Rehberi, bize hayata farklı açılardan bakmayı öğütlüyor. Hayatta doğru olduğunu düşündüğümüz yanılgılarımıza ışık tutuyor. Yetişkinlerin çocuklar ve gençler için bir şeyler yaparken aslında belki de faydalı olmak bir yana zarar verebildiğini görmemizi sağlıyor. Hem de yaşanmış olaylar üzerinden…

GÜZEL ŞEYLER ADINA

Kitap diğer pek çok çocuk ve gençlik kitabından farklı bir şekilde onları hayatın merkezinde kabul ediyor, onların arasından konuşuyor. Hepimiz için iyi olan şeylerin gençler eliyle hayat bulacağını söylüyor. Peki, ne yapmak lazım? Gençler nerede devreye girmeli? İnsanların bir zamanlar bildikleri şeyleri onlara nasıl hatırlatabiliriz? Üstelik onları kırmadan, incitmeden…

Kitap bu konuda son derece ilham verici… Yani yetişkinlerin korkmasına gerek yok! Özellikle şu çağrı konuyu daha iyi açıklıyor: ''Öğretmenler aslında öğrenme heyecanı ile dolu olan ve öğrendiklerini sevgiyle paylaşan kimselerdir. Öğretmenlerinizi hayat şartları esir almış öğrenme ve paylaşma heyecanları kalın bir kabukla kaplanmış olabilir. O kabuğu kırmak lazım. Öğretmenlerinizi kırmadan, incitmeden o kabuğun içinden çekip çıkartın ve kendinize benzetin. Sizin gibi neşeli, kıpır kıpır olsun öğretmenleriniz. Gülünce matematik bile kolaylaşsın. Öğretmenlerinizi kendinize benzetin, onları o kalın kabukların içinden çekip alın. Öğretmenlerinizle konuşun. Müfredat az susup bi otursun yerine.

Dünyada güzel şeyler vardır. Güzel elmalar, güzel çiçekler, güzel insanlar… Dünyada size güzel şeyler öğretecek insanlar vardır, gidin o insanları bulun. Dünyada size kapılar açacak güzel kitaplar vardır, gidip o kitapları bulun ve okuyun. Okullar sizi yormasın, aileleriniz sizi küstürmesin. Hepiniz değerlisiniz. Her biriniz Allah''ın severek yarattığı biricik güzel insanlarsınız. ''

Bülent Ata, samimi bir dille yazmış. Yukarıdan bir gözle bakmıyor okurlara. Ortak dertleri açıyor. Kafasına takılan soruları okurlarına da soruyor. Tecrübe ettiği şeyleri paylaşmaktansa geri durmuyor.

Bu kitap, dünyanın daha iyi bir yer olacağına dair inancı kuvvetlendiriyor. Gençleri de bu işin mimarları olarak görüyor.

Öğretmenini Kendine Benzetme Rehberi, Genç Okur Yayınlarından çıktı…

Kitabın künyesi:

Öğretmenini Kendine Benzetme Rehberi

Bülent Ata

Gençokur Yayınları

2014

140 sayfa

9 yıl önce