|

Samanyolu'nda diriliş ziyafeti

Diriliş eri olan Sezai Karakoç'a göre "Ramazan, biz Müslümanların kimlik hamurumuza bir güneş ışığı gibi sızmıştır. Kişiliğimizi mayalamıştır o. Kişiliğimiz onunla; o, kişiliğimizle yoğrulmuştur. İnsan ruhuna tabiatüstü pencereler açan odur."

Suavi Kemal Yazgıç
00:00 - 25/07/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:10 - 24/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Samanyolu'nda diriliş ziyafeti
Samanyolu'nda diriliş ziyafeti

Maruz kaldığımız travmatik reddi miras döneminin aşılması için "Diriliş Aşısı"nı gündeme getiren 60'a yakın kitaba imza atan Sezai Karakoç için Ramazan ve oruç bir arınma ziyafetidir. Ramazan ayı Sezai Karakoç için her zaman önemlidir. Nitekim o bütün fikriyatının temel taşı olan Diriliş'in ilk sayısı 1960 yılının Ramazan'ında okurla buluşmuştur. Sezai Karakoç, Ramazan ayına ve oruç ibadetine verdiği önemi kaleme aldığı yazılarla defalarca göstermiş bir düşünür. "Samanyolunda Ziyafet" ise onun bu "önceliğini" daha net bir şekilde ortaya koymak tabiri caizse konuyla ilgili olarak bize büyük tabloyu gösteren bir kitap. Karakoç'un kimi kitaplarda, kimi Diriliş başta olmak üzere yayın organlarında yer alan, biri de ilk defa bu kitapla okurla buluşan Ramazan yazılarını bir araya getiriyor.

Niçin Ramazan? Öncelikle Sezai Karakoç için orucun farz olduğu bu ay, yılda bir defa temizlenen bir ev misali tazeleyen ve bizi aklı betonlaştıran alışkanlıklardan kurtardığı için önemlidir. Bir ruh şölenidir Ramazan. Zaten kitabın adı da bu yüzden "Samanyolunda Ziyafet"tir. Oruç yeni nesilleri İslam ve ibadetle tanıştıran pek çok vesile sunar ve sadece imsakla iftar arasında değil 24 saat boyunca hayatımıza nizam verir. Nitekim Sezai Karakoç'un Orucun Ruhu başlıklı yazısında şunlar denmektedir: "Gündelik alışkanlıklar terk edilmiştir. Özge bir oluş ile gün başlar. Yücelten anlamın ışığında vakit daha bir kıymet kazanır. Zaman ve eşya gerçek anlamına kavuşur. İnsan bu değişikliği gün içinde derinden duyar."

Gerçek gündem oruç

Gündem ne olursa olsun Ramazan boyunca gerçek aktüalite oruç olmalıdır Karakoç'a göre. Karakoç, herkesin 'reelpolitik'in o muğlak, içeriksiz, idealsiz, değersiz, ilkesiz sığlığına teslim olduğu, tek çaremizin batıya esir olmaktan geçtiğini gün geçtikçe daha kuvvetle ve fütursuzca iddia ettiği yaşadığımız zaman diliminde Tanzimat'tan beri önce unuttuğumuz, sonra varlığını inkâr ettiğimiz öz hazinemizin yerini gösteren özel bir define haritası olan Diriliş'te Ramazan'a ve oruca kıbleyi bulmamıza yardımcı olan bir pusulanın önemini verir. İslam Dünyası kan ağlasa da tek tesellimiz olan Bayram'dan önce bize konuk olan oruç adlı mimar, bizi terbiye eder ve iç dünyamızı onarır. Ancak oruç da acıkır Sezai Karakoç'a göre. Müminin kalbinde iftar eden oruca hizmet edersek o da azığındaki zenginlikleri bize bırakır.

Karakoç'un ilk orucu

Sezai Karakoç, "Samanyolunda Ziyafet"te yer verdiği ve ilk kez bu kitapla okuruyla buluşan "Ramazanın Aynasında Hayat" isimli yazısında uzun uzun çocukluğundaki ve gençliğindeki Ramazan'ı ve orucu anlatarak kitabın en özel bölümlerinden birine imza atar. Elazığ'a bağlı Maden ilçesindeyken, yani henüz 2-3 yaşındayken "oruç tutmayı" "hindi tutmakla" aynı şey zannedip oruç tutmanın hayatında yer etmeye başladığını anlatan Karakoç beş yaşındayken çocuklara tutturulan ve "tekne orucu" da denen yarım günlük orucu değil bütün ay boyunca tam gün süren "asıl" orucu tutmuş ve bunu ödül beklemeyecek kadar tabiî bir olay saymıştır. "Oruç, bir ruh analizi oluyor inanmış insan için. Geçmişini düşünüyor insan, yanlışlıklarını daha bir net görüyor. Eğrilmişse yolu, düzeltmek istiyor onu. Yay haline gelen "Doğru Çizgi" düzeltiliyor içimizde." (Oruç Dünyasında). Samanyolunda Ziyafet" sadece okumanızı bekleyen kitaplardan bir kitap değil. Bir muştu, bir özlem, bir hatırlatıcı, bir aksiyon. Sözün özü ismiyle müsemma bir şölen. İcab etmemiz şart olan bir davet "Samanyolunda Ziyafet". "Diriliş mevsiminin Kıyamet Aşısı'ndan istifade edebilmek "Samanyolunda Ziyafet" fırsatını kaçırmayın.



12 yıl önce