|

Zamansız yazılar

Markar Esayan'ın zamansız yazılar diyerek bahsettiği 'Pazar Yazıları' bir araya getirilerek kitaplaştırıldı. 'Dertli bir ülkede doğdum ve dünyanın çok daha dertli yerlerinin olduğunu gördüm' diyen Esayan 'İyi Şeyler' ile içini döküyor.

Harun Karaburç
00:00 - 1/01/2014 الأربعاء
Güncelleme: 14:28 - 1/01/2014 الأربعاء
Yeni Şafak
Zamansız yazılar
Zamansız yazılar

Hissetme yetisi, milyarlarca insanda vardır ancak hissettiğini yazarak anlatmak herkese nasip olmamıştır, olmaz. Aynı duyguyu paylaşırsınız ancak 'nasıl oluyor da bu şekilde anlatmayı başarıyor' diye şaşırıp kalırsınız. Markar Esayan da hissettiklerini iyi aktaran yazarlardan. Bugüne kadar 'Pazar Yazıları'nda 'içini döken' yazar, bu iç dökmelerini bir kitapta toplayarak okuyucularının beğenisine sunuyor. Esayan'ın 'İyi Şeyler' adını verdiği kitapta bir yazarın hikayesi ve kendi hikayemiz arasında köprüler kuruyoruz. Onun hissettiklerinde kendimize kuytu bir yer buluyor ve oraya sığınıyoruz. Dolasıyla sıradan bir yazar okur ilişkisinden çok karşılıklı sohbet eden iki arkadaş oluyoruz. Etkileşim kitaplığının okurlarına küçük bir armağanı olan kitapta Esayan, kendini kelimelerin önüne atarak 'ruhu agoraya çıkaran bir transparanlıkla' karşımıza çıkıyor.

HER ŞEYDEN BESLENEN BİR YAZAR

'Fikirlerimi, inançlarımı, saplantılarımı sürekli yıkarak ilerliyorum. Çünkü sağlam olanlar zaten yeniden kendilerini daha güçlü biçimde var ediyor, çürükler ise elenip gidiyor' diyen Esayan, okurlarına yazarlık alanında nasıl ilerlediği ile ilgili de bazı sırlar veriyor. ilgiyle takip edilen yazılarından oluşan 'İyi Şeyler'de bütün şeffaflığıyla açtığı yüreği farkındalığını ortaya koyuyor. Yazılarına nasıl başladığı ile ilgili ise şunları söylüyor Esayan: 'Ben de diğer hayatları çok merak ederdim hep. İnsanlarla konuşmak, daha doğrusu onları dinlemek müthiş heyecan vericiydi. Ben'im dışındaki diğer insanlar nasıl yaşıyorlar, ben'imle benzer durumlarda neler yapıyorlardı? Başlarından neler geçmişti? Bunları dinlemek ben'i her zaman büyülemişti, yüzlerce hikaye not etmiştim kafamda.' Dünya üzerinde yaşayan milyarlarca insan var ve hepsinin benzer ya da farklı hikayesi var. Esayan da bu hikayenin farkında ve ortaya çıkması için her şeyden beslenen bir yazar ve yazılarında da hemen hemen her şeyden dem vuruyor.

DERTLİ BİR ÜLKEDE DOĞDUM

'Dertli bir ülkede doğdum. Dünyayı tanıdığımda, dünyanın çok daha dertli yerlerinin olduğunu gördüm. Buna sırtımı dönmek içimden gelmedi. Bu neden böyle oldu, inanın hiç bilmiyorum. Ermeni olduğum için mi, yatılı okuduğum için mi, hep korkuyla, saklanarak yaşadığımız ve buna artık dayanamadığım için mi?' Esayan'ın sorusu işte bu kadar karmaşık. Dünya ve insan yaradılışı itibarıyla karışıktır. Yalın olan iyiliktir. İyi olandır. Esayan da iyi olduğunu bildiği şeyi yapıyor: 'İnsan içini açmadan içini nasıl dökebilir ki!' Markar Esayan, içini açıyor ve artık huzurunu kaçıran her şeyden uzaklaşıp kendine sığınıyor.

İÇİNİZDE İYİ ŞEYLER BULACAKSINIZ

Esayan'ın yazılarında yalnızlığa dokunan bir şeyler var, 'iyi şeyler' var. İnsanın mutsuzluğu üzerine 'Mutsuzluk bir duygusal alışkanlıktır ve her kötü alışkanlık gibi tedavi gerektirir. Sizi mutsuz eden şeylerin üzerinden zaman geçer, şartlar değişir, bazı şeyler düzelir ama siz mutsuz olmaya devam edersiniz.' diyen yazar önce kendi içimizde bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Esayan'ın keyifle okunan yazılarını bir çırpıda okuyacak, içinizde 'iyi şeyler' bulacaksınız! Esayan'ın yazdığı son birkaç sözden onun samimiyetini apaçık görüyoruz: 'Açıkçası, köşe yazılarının kitap yapılması fikrine sıcak bakanlardan değilim. Siyasi yazılarım için bu fikrimi hala koruyorum. Ancak 'Pazar yazıları', sanırım ayrı bir sınıflandırmayı hak ediyor. Gündelikliğin dışında, zamansız yazılar onlar. Hiçbir iddiaları yok.'

Kitabın Künyesi:

İyi Şeyler

Markar Esayan

Etkileşim Yayınları

2013

256 sayfa

٪d سنوات قبل