|

''Ey Kelime… Ve Ey Ses…''

Son kitabı olan ''Ay Düşlerini'' 2009 yılında Ares Yayınlarından çıkaran İsmail Bingöl, iki yeni kitapla okuyucuya merhaba dedi. ''Ey Kelime… Ve Ey Ses…'' ve ''Atalar Mirası Gönül Yarası Türküler'' adlı kitaplarıyla okuyucunun huzuruna çıkan Bingöl; bir yandan da yayınlayacağı şiir, röportaj, deneme ve incelemeleri için hazırlıklarını sürdürüyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:41 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
''Ey Kelime… Ve Ey Ses…''
''Ey Kelime… Ve Ey Ses…''

Aradan geçen beş yıl içerisinde okurlarıyla buluşamayan şair-yazar-TRT Prodüktörü İsmail Bingöl''ün kitapları Ülke Yayınları''ndan çıktı. ''Ey Kelime… Ve Ey Ses…'' adlı kitabındaki yazıları; ''Sevgi yazıları, Şehir, Okumak ve Yazmak, Şiir ve Şair'' başlıkları altında toplayan İsmail Bingöl; bu kitabın arka kapağındaki yazıda; "Konuşurken, okurken veya birisini dinlerken; duyduğunuz bir kelimenin sihrine kapılıp ardından gideriz. Anlamı etrafında oluşan dünyaya ayak basar, orada gezinir, gâh hatıralar arasında gâh hayaller arkasında sürüklenip dururuz. Belki o an, bizi böylesine ilginç bir seyahate çıkaranın, değişik düşünce dünyalarında gezdirenin ve hayallerin ardından sevk edenin bir kelime olduğunu hatırlamayız bile. Sonraları birden, bu işi başaranın sadece bir kelime olduğunu fark ederiz. Bazıları, kendilerini bu tür zihni faaliyete sevk edenin ne olduğunu hatırlamaz bile. Kelimelerin, o koskoca, o çekici ve renkli dünyası hakkında kafa yorup düşünenlerin, bu durumun farkına daha erken varacakları bir gerçektir..." diyen İsmail Bingöl muhtelif konularda kaleme aldığı denemeleriyle bizleri, kelimelerle oluşturulan bir dünyanın kapılarını aralamaya çağırıyor.

Daha önce Dergâh Yayınları Erzurum Kitaplığı serisinden yayınlanan ''Türkülerde Yaşayan Şehir Erzurum'' kitabıyla, yaşadığı şehre ve o şehrin türkülerine dikkat çeken İsmail Bingöl''ün; yine türküler üzerine ülkemizde yayınlanan kitaplar arasında farklı bir yere konulması gereken deneme türü yazılarını topladığı ''Atalar Mirası Gönül Yarası Türküler'' adlı kitaptaki başlıklardan birkaçı ise şunlar: ''Bir Türküdür Yakan Yüreğimi, Yemen Yolu, Ordan Yâre Selam Edin Turnalar, Türkülerimiz... Türkücülerimiz, Pınarın Başında Yosunlu Taşlar, Türkülerdir Yalnızca, Can Naktini Ezelden, Bir Yalana Gitti Ömrüm Ağlarım, Türküler ve Dostluk Üzerine, Harcanıp Gidiyor Ömür Dediğin, Şimdi Türkü Söylemek İstiyor Yüreğim, Ah O Şarkı, Nenen Ölsün Sarı Gelin, Ah Bu Türküler, Bir Efsane Türkü, O Şarkılar Bizim, Türkülerde Yaşayanlar, Eski Zaman Türküleri, Kim Alıp Götürmüş Türküleri Hasretliklere, Sevda Sözleri Yazmalıyız Hayatımıza, Gönül gurbet ele varma, Ağam nerden aşar yolu yaylanın?, Toprağın Vatan Oluşu / Ya da Allahüekber''deki Binlerce Şehit, Feleğe Bir Sitem Ya Da Emrah''tan Bir Nidâ, Atalar Mirası Gönül Yarası Türkülerimiz, Bu İsimsiz Paramparça Türküler, Yandın Ki Ne Yandın, Bir Türkünün Yüzünden Düşmüşüm Acılara''

''Atalar Mirası Gönül Yarası Türküler'' adlı kitabın arka kapağındaki yazıda söyledikleri ise; türkülerin niçin bu kadar önemli olduğunu özetler nitelikte: ''Anadolu insanı yıllar yılı türküleri kendine dert ortağı edinmiş, onları tercüman kılmıştır yaralı yüreğine. Bu yüzden türkülerin her biri mutlaka bir olayın mirasıdır zaten... Çoğu aşk, sevda, ayrılık üzerine yakılmış; ama hasret de var içinde, dert de çile de... Vuslata erememek de var ölüm de zulüm de... Bir milleti anlamanın en kısa yolunun tarifidir türküler ve bu yüzden "Türk'ü tanımak için türkü dinlemek gerekir." Türküler, insanlarımızı geçmişe bağlayan en önemli köprülerden biridir ve Anadolu toprağı, bu kutlu mekân var oldukça türküler de var olacak ve her bir yanından yepyeni türküler doğacaktır...''


İsmail Bingöl kimdir?

1962 yılında Erzurum''da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldu. Aynı okulda yüksek lisans yaptı.

1986-88 yılları arasında Ankara Defterdarlığında çalıştı. 1988 yılının Nisan ayından bu tarafa TRT Erzurum Radyosunda program yapımcısı olarak çalışıyor.

1994-2000 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Radyo-Televizyon Yayıncılığı bölümünde, 2001 yılında ise İletişim Fakültesinde "Radyo Programcılığı" dersini verdi.

Kırağı, Akademi, Kalem ve Onur, Düşünce ve Sanatta Adım, Çizgi, Ay Vakti, Türk Edebiyatı, Dergâh, Lika, Sühan, Mortaka, Beyazdoğu, Tarih Yolunda Erzurum, Erzurum Sevdası, Berceste, Az Edebiyat, Bizim Külliye, Edebiyat Ortamı, Bir Nokta, Dil ve Edebiyat, Herfene, Beyaz Şehir Palandöken gibi değişik dergilerde ve gazetelerde; birçok sanat ve kültür sitesinde yazı, şiir ve röportajları yayımlandı.

Yaşadığı şehirle ilgili portre ve denemelerini bir araya getirdiği ''Türkülerde Yaşayan Şehir Erzurum'' adlı kitabı; Dergâh Yayınları Erzurum Kitaplığı''ndan, yine ''Ey Kelime ve Ey Ses'', ''Atalar Mirası Gönül Yarası Türküler'' adlı deneme kitapları Dergâh Yayınları Ülke Kitapları serisinden, ''Ay Düşleri'' adlı ilk şiir kitabı; ARES yayınlarından çıktı. Yayına hazır şiir, deneme ve röportajları var.



10 yıl önce
default-profile-img