|

Hikayeleri çağdaş bir Mesnevi gibidir

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı, hikaye yazarı ve yayıncı Mustafa Kutlu, ilk kez geniş kapsamlı bir sempozyum ile değerlendiriliyor. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan 'Aynanın Sırrı: Mustafa Kutlu Sempozyumu', Ali Emirî Kültür Merkezi'nde başladı

Şamil Kucur
00:00 - 27/04/2012 Cuma
Güncelleme: 22:19 - 26/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hikayeleri çağdaş bir Mesnevi gibidir
Hikayeleri çağdaş bir Mesnevi gibidir

Hikaye yazarı, yayıncı Mustafa Kutlu, ilk kezgeniş kapsamlı bir sempozyuma konu oluyor. Küçükçekmece Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul ve Yıldız Teknik üniversiteleri tarafından düzenlenen 'Aynanın Sırrı: Mustafa Kutlu Sempozyumu' Fatih Ali Emirî Kültür Merkezi'nde başladı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yazarlık hayatında 40 yılı geride bırakan Mustafa Kutlu'nun Türk hikayeciliğinin en önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek,'Modern olanla geleneksel olanı kendine özgü, yeni ve yerli bir dille harmanlayan yazarın bu dil ile yazdığı hikayeler, çağdaş bir mesnevi gibidir' dedi.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Andı, Kutlu'nun eserlerinin yanı sıra ressam, spor yazarı, editör, eleştirmen ve senarist yönüyle de ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara da konuşmasında, yazarın edebiyat ve düşünce dünyasına değindi.

İSTANBUL'A SAHİP ÇIKTI

Mustafa Kutlu'nun, 'ilk göz ağrısı' eserinin 'Ortadaki Adam' olduğunu aktaran Kara, 'Yazarın tekrar basımına müsaade etmediği bu eseri nerede bulursanız mutlaka alınız' dedi. Sempozyumda, yazarın hayatının anlatıldığı belgesel filmin de gösterimi yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yenikapı Mevlevihanesi Yerleşkesi'nde devam eden sempozyumun ikinci oturumunda konuşan Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu da, Mustafa Kutlu'nun İstanbul'unu anlattı. Usta yazarın İstanbul'a attığı ilk adımın, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne başvurmasının sayılmadığı taktirde, Hareket Dergisi'nin kapağındaki çizimler ile olduğunu anlatan Ayvazoğlu 'Altı yıl öğretmenlik yaptıktan sonra İstanbul'a gelen yazar, bir taşralı olarak İstanbul'da taşralılık olgusunu sorgulamaya başlamıştır. İstanbul'da Kutlu'nun artık elinde fırça yoktur. Fakat ressamlığının da etkisiyle, güzel hikayeler yazmaktadır. Kutlu, taşralı olarak yerleşen ve zamanla İstanbul'u, İstanbullulardan daha iyi anlayan Ve daha çok İstanbul'a sahip çıkan bir yazardır' dedi.

KADINLAR DERİNLERDE

Yard. Doç. Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu da, Mustafa Kutlu'nun hikayelerinin sessiz derinlerindeki kadın kahramanlarını anlattı. Modernleşme etkisinin kadınlar üzerinden Kutlu'nun hikâyelerine yeni bir bakış kattığını anlatan Şerefoğlu, pek fazla kadın kahramanların olmadığı bilinse de, Kutlu'nun hikayelerinde, kadınların derinlerde yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz da, Mustafa Kutlu'nun eserlerinde gösterge, bilimsel açıdan incelenmesi başlıklı bir tez veya doktora konusu olarak ihtiyaç olduğunu anlattı.

Sağlık sorunları nedeniyle sempozyuma katılamadığı bildirilen Mustafa Kutlu'ya verilmek üzere 'Şeref Beratı', Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek tarafından Kutlu'nun yıllardır emek verdiği ve yazarı olduğu Dergah Yayınları yetkilisine takdim edildi.


Son yüzyılın sancılarına şahitlik etmek

Erzincan'da 1945 yılında doğan Mustafa Kutlu, Erzincan Lisesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Tunceli Lisesi'nde ve İstanbul Vefa Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapan Kutlu, 1974'te mesleğinden ayrılarak Dergah Yayınları'nda çalışmaya başladı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayın müdürlüğünü 3. ciltten itibaren üstlenen Mustafa Kutlu'nun ilk hikayeleri Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde yayınlandı. Daha çok köy ve kasaba insanının günlük endişelerini işleyen Kutlu'nun hikayelerinde, kahramanlar Türkiye'deki özellikle son yüzyılda yaşanan sancılı değişimin birer şahididirler. Kutlu'nun öyküleri arasında 'Gönül İşi', 'Hüzün ve Tesadüf', 'Uzun Hikaye' ve 'Hayat Güzeldir' ile deneme-inceleme eserleri arasında 'Şehir Mektupları' ve 'Akasya ile Mandolin' yer alıyor.



12 yıl önce