|

Kişiliği de şiiri de ABİDEDİR

Dicle Üniversitesi'nce düzenlenen, akademisyen ve edebiyatçıların 45 bildiri sunacağı 'Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” 3 gün sürecek

00:00 - 13/04/2012 Cuma
Güncelleme: 22:41 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Kişiliği de şiiri de ABİDEDİR
Kişiliği de şiiri de ABİDEDİR

Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ile Diyarbakır Valiliği'nin işbirliğiyle, DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” büyük bir katılımla dün başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Sezai Karakoç'un, yaşayan, zamanın en önemli kalem ustalarından biri olduğunu söyledi. 'El Cezeri'den, Ali Emiri'den, Ziya Gökalp'ten, Cahit Sıtkı Tarancı'dan çok önemli insanlarımızı kendi kazanımlarımızı da ortaya koyacak şekilde burada yetiştirmiş bir il. Karakoç, yaşayan, zamanın en önemli kalem ustalarından biri. Fikir ustalarından, dava insanlarından biri.” diyen Toprak, Karakoç yaşarken bu sempozyumun yapılmasının önemine dikkat çekti.

GENÇ ŞAİRLER ÜZERİNDE ETKİSİ ÇOK BÜYÜK

DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç da toplumların ancak değerleriyle var olduklarını, Karakoç'un hem Diyarbakır'ın hem de tüm Türkiye'nin çok önemli bir değeri olduğu üzerinde durdu. Rektör Saraç, şair, yazar ve sanatçıların toplumlara hayat veren can suyu olduklarını vurgulayarak, 'Sezai Karakoç, hem şair hem de kişilik olarak abideleşen nadir şahsiyetlerden biridir' dedi. Sempozyum Düzenleme Tertip Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kemal Timur ise Karakoç'un günümüz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden olduğunu anlattı.

Timur, 1950'den bu yana Karakoç'un, yazdıklarıyla özellikle genç şairler üzerinde önemli bir iz bıraktığını, uluslararası bir sempozyumla anılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Timur, 'Sempozyumun amacı dilimize, edebiyatımıza, kültürümüze hizmet etmiş uluslararası nitelikteki değerlerin yeni nesillere detaylı olarak tanıtılması, önemli değerlerimizi ölümünden sonra değil, yaşadığı sürede hatırlanmasına vesile olmaktır. Karakoç, bu bakımdan iyi bir örnek olacaktır' dedi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise, Karakoç'un bu toprakların yetiştirdiği nadir kişiliklerden biri olduğunu dile getirerek, 'Bence bu ülkeyi, tarihi, medeniyetimizin bilincine varmak için Sezai Karakoç'un mutlaka anlaşılması, onun eserlerine, düşünce dünyasına nüfuz edilmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi. Daha sonra oturum başkanlığını Prof. Dr. Durmuş Günay'ın yaptığı 'Anılarla Sezai Karakoç' ile 'Sezai Karakoç'un Şiiri Çevresinde Sohbet' oturumları gerçekleştirildi.

Türkiye'den çeşitli üniversitelerin yanı sıra Mısır ve Azerbaycan'dan da akademisyenlerin katılacağı ve 45 bildirinin sunulacağı sempozyum, 3 gün sürecek.


Doğu'nun Yedinci Oğlu ile ilk gün

Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu'nun ilk gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj da okundu. Başbakan Erdoğan'ın mesajında 'Şair, yazar ve mütefekkir kimliğiyle düşünce dünyamızın en önde gelen isimlerinden olan Sezai Karakoç adına düzenlenen uluslararası sempozyuma, nazik davetiniz için teşekkür ediyorum' ifadeleri yer aldı. Daha sonra sempozyumda yönetmenliğini Ayla Karlı Tezgören'in yaptığı 'Sezai Karakoç' belgeselinden bir kesit izlenime sunuldu ve “Doğu'nun Yedinci Oğlu” Karakoç'un şiirlerinden örnekler okundu.



12 yıl önce