|

"5 bin yıllık seramik atölyesi" çıktı

Kütahya'da, Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç çağlarına ev sahipliği yapmış olan Seyitömer Höyüğü'nde, seramik yapımında kullanılan fırın ve kil havuzunun olduğu seramik atölyesi bulundu.

Aa
00:00 - 25/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:41 - 25/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"5 bin yıllık seramik atölyesi" çıktı
"5 bin yıllık seramik atölyesi" çıktı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2006 yılından beri sürdürülen kazı çalışmalarında, şimdiye kadar binlerce seramik bulunarak Kütahya Müzesi'ne teslim edildi.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyüğe birçok medeniyetin ev sahipliği yaptığını söyledi.

Yaklaşık 9 yıldır kendi bölümleri tarafından Seyitömer Höyüğü Kurtarma Kazısı'nın yürütüldüğünü belirten Özbay, "Şu an yaklaşık 5 bin yıllık seramik fırınının önündeyiz. Sadece seramik fırını değil, bunun çevresinde bir kil havuzu ve bu havuzun içinde seramik üretimine yönelik izlerinin olduğu yapı kompleksi yer alıyor. Fırının önünde bir çevre duvarı ve bu duvarın dışında ise direkt sokağa açılan bir kapı yer alıyor" diye konuştu.

Özbay, Seyitömer Höyüğü'nde yaşayan insanların en önemli geçim kaynaklarından birinin seramik üretimi olduğunu dile getirdi.

Buradaki seramik üretiminin çark yapımı olmadığını, daha çok kalıp üretiminin oldukça öne çıktığını ifade eden Özbay, şöyle konuştu:

"Bu haliyle, özellikle kent merkezine yakınlığıyla da Seyitömer Höyüğü'nün belki Kütahya çini geleneğinin en erken örneklerinden biri olduğunu gösteriyor. Kütahya'daki çiniciliğinin başlangıcının buradan olma olasılığının çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Sadece bir fırınla temsil edilmiyor. Bunun dışında üst katmanlardan itibaren onlarca fırın açığa çıkarıldı. Bu fırınların üretimi olduğunu düşündüğümüz binlerce seramik, açığa çıkarıldı. Bunların tamamı Kütahya Müzesi'ne teslim edildi. O açıdan da höyüğün o kadar büyük bir yer olmamasına rağmen seramik üretiminin bu kadar yoğun olması, genel ticaretin seramikle ilişkili olduğunun göstergesi. Bize, Kütahya çiniciliğinin tarihsel geçmişini arayacak olursak, bu 5 bin yıllık fırınlar belkide en erken örnekleri olma olasılığının yüksek olduğunu düşündürüyor."

10 yıl önce