|

950. yılında Selçukluların Anadolu'ya girişi

Kars Valisi Günay Özdemir, Selçukluların Kars'tan Anadolu'ya girişlerinin 950. yıl dönümüne ilişkin, "Kars'ın fethi dediğimiz zaman Alparslan ve Harakani Hazretleri'ni beraber anmamız gerektiğini düşünüyorum. Onun için bu etkinliklerde bizim hedefimiz Harakani Hazretleri'nin de Kars gönül fethindeki katkısını tanıtmaktır" dedi.

Aa
00:00 - 12/08/2014 Salı
Güncelleme: 15:56 - 12/08/2014 Salı
Yeni Şafak
950. yılında Selçukluların Anadolu'ya girişi
950. yılında Selçukluların Anadolu'ya girişi

Özdemir, Öğretmenevi'nde düzenlediği basın toplantısında Anadolu'nu Fethi'nin 950. yılı etkinliklerini bu sene 14-16 Ağustos tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi.

Anadolu'nun fethinin hem manevi hem de maddi anlamda daha eskilere dayandığını ifade eden Özdemir, "Kars'ın fethinde Alparslan'ın etkisinden daha önemli Seyyid Ebu'l Hasan Harakani Hazretlerin'in gönül fethini yapması ve Kars'ı fethe hazırlaması önemli bir olaydır. Anadolu'nun fethine baktığımızda, İstanbul'un fethine baktığımızda maddi fetihlerden önce gönüllerin fethedilmesi, kazanılması ve öncelikle gönüllere yolların yapılması hedeflenmiştir" diye konuştu.

Özdemir, Harakani Hazretleri'nin Kars'ta faaliyetleriyle öncelikle gönülleri fethettiğine değinerek, şunları kaydetti:

"Kars'ın fethi dediğimiz zaman Alparslan ve Harakani Hazretleri'ni beraber anmamız gerektiğini düşünüyorum. Onun için bu etkinliklerde bizim hedefimiz Harakani Hazretleri'nin de Kars gönül fethindeki katkısını tanıtmaktır. Arkasında da Ani'nin fethinden sonra da Anadolu ve İpekyolu'nun ne kadar önemli bir faktör olduğunu ve İstanbul'un fethine giden yolda Kars'ın fethinin ne kadar önemli olduğunu göstermemiz gerekiyor. İpekyolu'nun tarihine baktığımız zaman Ani'nin fethinden önce de İpekyolu vardı. Ani'nin üzerinde çok sayıda medeniyet kurulmuş ve Selçuklular Ani'yi fethettiği zaman ticari anlamda burada bir ticaret merkezi oluşturmuş."

Selçuklularla Ani'de ticaretin kurumsal hale geldiğine değinen Özdemir, sağlık, kültür ve ticaret anlamında Ani'nin bölgenin merkezi haline geldiğini bildirdi.

Özdemir, "Son araştırmalarda bakıyoruz belki Anadolu'da ilk yapılan hastanelerden birisinin de Ani'de olduğu yönünde tarihçilerimiz o bulgulara rastladıklarını söylüyor. Bakıyorsunuz Anadolu'da ilk cami, çarşı ve hastane Ani'de inşa edilmiş. Kars ilklerin şehri ve fethin ilk basamağı olması açısından da önemli" şeklinde konuştu.

10 yıl önce