|

Ahmet Kutsi'ye hemşehrilerinden vefa

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine Apçaağa köyünde yaşayan vatandaşlar, hemşehrileri olan merhum şair Ahmet Kutsi Tecer anısına köyde otantik eşyaların sergilendiği kültürevi oluşturdu.

Aa
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 16:49 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Ahmet Kutsi'ye hemşehrilerinden vefa
Ahmet Kutsi'ye hemşehrilerinden vefa

Devlet-vatandaş iş birliğiyle yapılan ve av malzemeleri, mutfak eşyaları, giysiler, çeşitli aksesuarlar ve eski tarım aletleri ile unutulmaya yüz tutmuş araç-gereçlerin sergilendiği Ahmet Kutsi Tecer Kültürevi, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yapımına 2004 yılında başlanan ve 10 yılda tamamlanabilen kültürevinde şair Ahmet Kutsi Tecer'in ailesi tarafından bağışlanan kişisel eşyaları da bulunuyor.

Köy muhtarı Kemal Aydınlık yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz Haziran ayında açılışını yaptığımız kültürevimiz, gerek vatandaşlarımızın gerekse dışarıdan gelenlerin ilgisini çekiyor. Burayı daha da güzelleştireceğiz. Ben bu işe ilgi duyan herkesten buranın daha da zenginleştirilmesine katkıda bulunmasını istiyorum. Bura, köyümüzün yerlisi olan Ahmet Kutsi Tecer'in anısına yapılmış bir kültürevidir. Amacımız, onun hatırasını yaşatmak, onu gelecek nesillere taşımak" diye konuştu.

Aydınlık, kültürevinde eskiden kullanılan otantik birçok eşyanın sergilendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Çok kısa sürede çok güzel eşyalar topladık. Kültürevimizde, tamamen geçmişte günlük hayatta kullanılan eşyalar bulunuyor, günümüzde artık kullanılmayan, unutulmaya yüz tutmuş çok kıymetli eşyalar bulunuyor. Geçmişten günümüze sandıkta, evde çok özel saklanmış eşyalar, vatandaşlarımız tarafından buraya bağışlandı. Bu eşyaların unutulmamasını istediler. Bizler de bunları yaşatmaya çalışıyoruz."

Kemaliye Kaymakamlığı görevinden Siirt'in Şirvan ilçesine atanan Mehmet Öztürk ise kültürevinin devlet-vatandaş iş birliğiyle yapıldığını ifade ederek, "Ahmet Kutsi Tecer, Kemaliyelidir, 'Orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür' dediği yer, işte burasıdır. Burada kendisinin özel eşyaları bulunmaktadır. Diğer tarafta köye ait yöresel otantik araç ve gereçler, bütün eşyalar burada sergilenmektedir. Her yıl bu köye birçok turist gelip burada güzel vakit geçirmektedir" dedi.

10 yıl önce