|

Alman gurbetçilerinin hüznü beyaz perdede

Almanya'ya göçün 61. yılında, Türkiye'den göçenlerin bugün yaşadığı 'çatışmalar' ilk kez beyaz perdeye yansıyor. 14 Ekim'de Türkiye ve Almanya'da gösterime girecek, Almanya'ya Hoşgeldiniz filmde “Ben kimim ve neyim” sorusuna yanıt arayan bir gencin öyküsü var.

Orhan Turan
00:00 - 25/09/2011 Pazar
Güncelleme: 02:48 - 25/09/2011 Pazar
Yeni Şafak
Alman gurbetçilerinin hüznü beyaz perdede
Alman gurbetçilerinin hüznü beyaz perdede

Türkiye'den Almanya'ya doğru başlayan 'işçi göçü' 61 yıl sonra, kendi gerçeklerine değinen ilk sanatsal yapıtla beyaz perdede... Yönetmeninden oyuncusuna Almanya'daki Türk sanatçıların katkı sağlayarak hazırlanan “Almanya'ya Hoşgeldiniz” adlı film 14 ekimde iki ülkede birden vizyona giriyor. Dram ve komedi türü ortak yapım filmde Almanya'da yaşayan 6 yaşındaki Türk çocuğu Cenk'in “Türklük ve Almanlık” arasında kaldığı 'ikilem' ele alınıyor.

İKİ VATAN ARASINDA

Film birikmiş 'göç sendromunu' ortaya koyar cinsten... Almanya'da yaşayan 6 yaşındaki Cenk'in “Ben kimim ve neyim - Alman mı yoksa Türk mü?” sorusunu soruyor. Kimsenin futbol takımına almak istemediği ve bu yüzden “iç çatışma” yaşamaya başlayan Cenk, ne tam bir Türk, ne de Alman gibi yaşayamamanın verdiği acıyı içselleştiriyor. Film, küçük çocuğu teselli etmek için 22 yaşındaki yeğeni Canan'ın, dedeleri Hüseyin'in kendilerine anlattığı 61 yıl önceki göç hikayesi üzerine kuruluyor. Bir akşam aile fertleri hep bir arada iken dedeleri Hüseyin bir konuşma yapar. Onlara Türkiye'de bir ev aldığını ve herkesle birlikte esas vatanlarına gitmek istediğini söyler. Yalnız birilerinin aklında bir soru işareti oluşur. “Benim gerçek vatanım neresi?”


İlk sanatsal teşhis

Film kendi türünde ilk örneğini temsil ediyor. Üç kuşaktır Almanya'da bulunan Türklerin, bugün gelinen noktaya dair 'ilk sanatsal tespiti' sayılabilecek filmin senaryosunu Almanya'da yaşayan Yasemin ve Nesrin Samdereli kardeşler yazdı. Yönetmen koltuğunda da yine Yasemin Samdereli oturdu. Annie Brunner, Andreas Richter, Anja-karina Richter'in yapımcılığını, The Chau Ngo'nun da görüntü yönetmenliğini üstlendiği filmde Türk ve Alman oyuncular var.



13 yıl önce