|

Altın Koza''da ilk filmler geçidi

Bu yıl 21.''si düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali dün akşamki ödül töreniyle sona erdi. Festival bu yıl, ilk yönetmenlik deneyimlerinin geçiş alanı gibiydi.

Aysel Yaşa
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 20:54 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Altın Koza''da ilk filmler geçidi
Altın Koza''da ilk filmler geçidi

Ülkemizin hatırı sayılı festivallerinden Altın Koza Film Festivali''nin 21.''si gerçekleşti. 15 Eylül tarihinde başlayan ve dün akşam açıklanan yarışma sonuçlarıyla sona eren festivalde bu yıl yerli yabancı 205 film, 515 gösterimle seyirciye ulaştı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması''nın da düzenlendiği festival boyunca çeşitli sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmaları da gerçekleşti. Bilindiği gibi bu yıl Türk Sineması''nın 100. Yılı. Festivalde buna vurgu yapan bir çok etkinlik düzenlendi. Açılan sergilerde sinema tarihimize kısa bir bakış atılırken, sinema ve edebiyat panelinde bu iki alan arasındaki ilişki masaya yatırıldı.

ÖDENEK VAR İYİ SENARYO YOK

Tüm filmlerin ücretsiz olarak izlenebildiği festivalde, bu yıl henüz ilk filmini çekmiş yönetmenlerin ezici bir ağırlığı vardı. Hemen hemen hepsi Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen filmlerin geneli, sinemamız adına pek de umut vaad etmiyordu. Öne çıkan bir diğer konu ise ulusal metraj kategorisinde yarışan filmlerin senaryolarının geçmişinin eskiye dayanması. Film sonrası yapılan söyleşilerde neredeyse yönetmenlerin tamamı ''Aslında bu on yıllık bir projenin ürünü'' cümleleriyle başladı söze. Neden Tarkovski Olamıyorum filminde bir yönetmenin parasızlık yüzünden film çekemeyişine şahit olurken, festivalde film için gerekli zemini bulmuş ama değerlendirememiş yönetmenlerimiz adına bir üzüntü de oluştu.

Beni Sen Anlat, Firak, Toz Ruhu, İçimdeki Balık, Neden Tarkovski Olamıyorum, Silsile, Gittiler: Sair ve Meçhul, Balık, Yağmur- Kıyamet Çiçeği, Deniz Seviyesi ve Yola Çıkmak filmlerinin yarıştığı festivalde, senaryoların ortak sıkıntısı ''bir hikâyeye'' dayanmıyor oluşlarıydı. Zaten sinema eleştirmenlerince de bu durum sık sık dile getirildi ve ön jüri tercihleri nedeniyle eleştirildi.

CHARLİE CHAPLİN DE AKAD DA UNUTULMADI

Festivali önemli kılan bir diğer nokta ise Türkiye prömiyerlerini ilk defa Adana''da yapan yabancı filmlerdi. Bu kapsamda, Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşlerin İki Gece, Bir Gün, Andrey Zvyagintsev''in  Leviathan, Jean-Luc Godard''ın Dile Veda, David Cronenberg''in Yıldız Haritası, Alice Rohrwacher''ın Mucizeler, Mike Leigh''in Mr. Turner, Ken Loach''un Jimmy''s Hall, Asia Argento''nun Incompresa, Paolo Virzi''nin İnsan Sermayesi isimli filmleri, ücretsiz olarak izleyiciyle buluştu. Adana halkı da bu gösterimlere oldukça yoğun bir ilgi gösterdi.

Orhan Kemal 100 yaşında!

Festival kapsamında açılan sergilere de ilgi büyüktü. Festival kapsamında, ülkemiz sinemasının 1914''den 2014''e kadar olan yolculuğu ile Adana''nın Türk Sineması''ndaki yerini anlatan özel bir sergi, sanatseverlerle buluştu. Festival, Adana''nın önemli ismi Yılmaz Güney''i de unutmadı. Sinemamızın 100. Yılında Yılmaz Güney isimli söyleşide, Güney''in sinemamızdaki önemi konuşuldu. Adana''da, doğumunun 100. yılında Orhan Kemal de anıldı. Festivalin gösterim bölümünde,  ''Orhan Kemal 100 Yaşında'' başlığı altında, sanatçının senaryosuna imza attığı ya da kendi eserlerinden uyarlanan filmler, seyirciyle buluştu. Ayrıca festival konuklarının ve Orhan Kemal''in oğlu Işık Öğütçü''nün katılımıyla Abidin Dino Sanat Parkı''nda, Orhan Kemal 100 Yaşında Sergisi açıldı. Sergide, sanatçının senaryosunu yazdığı filmlerin afişleri ve set fotoğrafları yer alacak.

GELİN''İN YENİ KOPYASI

Büyük Diktatör, sinema dehası Charlie Chaplin''in doğumunun 125. yılını kutlamak için festivalde yenilenmiş kopyasıyla gösterildi. Ayrıca Türk Sineması''nın büyük ismi Ömer Lütfi Akad''ın başyapıtlarından 1973 yapımı Gelin''in yenilenmiş kopyası ilk kez Altın Koza Film Festivali''nde gösterildi. Gösterime Hülya Koçyiğit ve yapımcı Fuat Erman katıldı.


10 yıl önce