|

Altın Koza''dan İsmet Atlı anısına kitap

Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı''nın anıları "Şair Şampiyonun Anıları" adlı kitapta yayınlandı. Adana Büyükşehir Belediyesi Altınkoza Kültür Yayını olarak bastırılan eser Hüseyin Sözlü''nün ''İlk Altınkoza yayınımızı İsmet Atlı''nın anısına yapalım'' talimatı ile ilk yayınlanan eser oldu.

İha
00:00 - 6/09/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:35 - 6/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Altın Koza''dan İsmet Atlı anısına kitap
Altın Koza''dan İsmet Atlı anısına kitap

Öğretmen Fatma Sayman tarafından bizzat İsmet Atlı''nın kendi anlatımı ile yazılan eser 600 sayfadan oluşuyor. ''Çukurova''da Bir Ala Bohça'' ve ''Milli Mücadele''de Ceyhan'' gibi eserleri olan Fatma Sayman''ın bu eseri ile ömrünü Ata Sporumuz olan güreşe adamış olan Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı''nın anıları ölümsüzleşti. Editörlüğünü Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Daire Başkanlığı Şube Müdürü Yusuf Delikoca''nın yaptığı kitabın bir kısmı 529. Tarihi Kızıldağ Karakucak Güreşleri sırasında dağıtılırken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kitabı ilk olarak Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı, ''Asrın Şampiyonu'' olarak anılan Hamza Yerlikaya''ya hediye etti.

''Şair Şampiyon İsmet Atlı'' kitabı ile ilgili açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü şu değerlendirmelerde bulundu: ''İsmet Atlı, son yüzyılda Çukurova''nın yetiştirerek Türk Milleti''ne kazandırdığı en önemli spor, kültür ve sanat adamlarından biridir. Adını dünya güreş tarihine altın harflerle yazdırdığı gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk''ün ''Ben sporcunun; zeki, çevik ve ahlaklısını severim'' vecizesiyle tam anlamıyla özleşen çalışkanlığı, milli duruşu, mütevazi kişiliği, alçak gönüllülüğü, örnek ahlakı, memleket sevdası ve vatanseverliği ile de Çukurovalıların gönlüne de unutulmaz bir yer tutmuştur.

Ata sporumuz güreş ile adı özleşmiş olan İsmet Atlı, onlarca şampiyonada çeşitli kilolarda şampiyonluklar elde etmiştir. 1956 yılında İstanbul''da yapılan Dünya Kupası Güreş Şampiyonası''nda Dünya Şampiyonu olarak Türk Milleti''nin onuru ve gururu olmuştur. Ardından 1960 yılında Roma''da yapılan olimpiyatlarda Şampiyon olarak adını Dünya Güreş Tarihi''ne altın harflerle kazımayı başarmıştır. İsmet Atlı''nın bir başka özelliği ise Türkçe''ye olan sevdası ve kökleri binlerce yıla uzanan Türk milletinin tarih, gelenek, görenek ve kültürü yaşatma mücadelesi olmuştur. Gazetelerde köşe yazıları ve şiirler yazan, elinden düşürmediği sazı ile türküler söyleyen bir ozan, bir Çukurova aşığıdır. Çağdaşları ile birlikte atışmalar yapmış, yazdığı şiirleri okumuş, memleket türküleri söylemiştir. O gönlünden döküleni sazı ile dile getirirken, şampiyon içinde türküler söylenmiş, kazandığı başarılar şiirlerde, destanlarda dilden dile ulaşmıştır. İsmet Atlı''nın her yönüyle örnek kişiliği ve şahsiyeti, şiirleri ve başarıları unutulmayacaktır. Yazar Fatma Sayman''ı ve emeği geçen herkesi kutluyorum. Tanımakla onur ve gurur duyduğum Şampiyon İsmet Atlı''yı rahmet ve saygıyla anıyorum.''

Kitabın Yazarı Fatma Sayman ise görüşlerini şu şekilde açıkladı: ''Çukurova''mızın bir köyünde doğup büyümüş, görmüş geçirmiş bu özel insan; Güreş ve sporun yanında yoğun kültür ve bilgi birikimi, yöremizin geleneklerini, değer yargılarını, düşünce yapısını; kültürünü özünde toplamış, yaşama geçirmişti. Duygusal, alçakgönüllü, ince düşünceli olması, milli ve manevi değerlere bağlılığı onu anlatılmaz kılıyordu. Onu dinlemek, sohbet etmek, hatıraları yazmak, yayınlamak ve gelecek nesillere aktarmak bana onur ve gurur verdi. Eserin yayınlanmasında İsmet Atlı''yı yakından tanıyan, milli değerlerimize sahip çıkan, Türkiye Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü''ye bu kitabın yayınlanmasında verdiği destek için, Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürü Sayın Yusuf Delikoca''ya, kitabın hazırlanması için bazı bilgi, belge, resimlere ulaşmamı sağlayan Sayın Hüseyin Atlı''ya, Yıldız Böke''ye, İsmail Ogan''a, Şakir Deniz''e, Ahmet Ayık''a, ayrıca tüm Altın Koza yönetimine, çalışanlarına teşekkür ederim.''

10 yıl önce