|

"Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi"ne turist ilgisi

Tokat'ta, mimari yapısıyla dikkati çeken ve "Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi" olarak nitelendirilen Mevlevihane Vakıf Müzesi'ni, yılın ilk 8 ayında yaklaşık 21 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bildirildi.

Aa
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 13:16 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi"ne turist il
"Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi"ne turist il

Mevlevihane Vakıf Müzesi Müdürü Ekrem Anaç yaptığı açıklamada, Mevlevihane'nin 1850 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılarak Tokat'taki Mevlevilere hediye edildiğini söyledi.

Tarihi yapının çok estetik olduğunu vurgulayan Anaç, "Tokat Mevlevihanesi, ahşap kullanıldığı için çok estetik bir Mevlevihane'dir, Anadolu'nun en güzel Mevlevihanesi'dir. Daha büyükleri, daha görkemlileri var ama ahşabın kullanılması dolayısıyla estetik açıdan en güzel Mevlevihane'nin Tokat Mevlevihanesi olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Anaç, Mevlevihane'nin iki katlı olduğunu belirterek, "Binanın en görkemli tarafı, barok motiflerle bezenmiş, ahşap sütun dizinine sahip ve bütün cephesi boyunca uzanan balkonu dolayısıyla Beykonağı'na bakan cephesidir" dedi.

Mevlevihane'nin tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar "Mevlevihane dergahı" olarak kullanıldığını, daha sonra kadın hapishanesi, Kur'an kursu ve jandarma karakolu olarak hizmet verdiğini ifade eden Anaç, tarihi yapının 2000-2004 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edildiğini anımsattı.

Müzeyi ilk 8 ayda yaklaşık 21 bin kişi ziyaret etti

Tokat'a gelen yerli ve yabancı her turistin müzeyi ziyaret ettiğini belirten Anaç, şunları söyledi:

"Tokat, ana güzergahların dışında kaldığı için yabancı turist açısından çok şanslı değiliz. 2007 yılından 2014 yılına kadar yerli ziyaretçi sayısı, 128 bin 340, yabancı ziyaretçisi sayısı ise 910'dur. 2014 yılının ilk 8 ayında yerli ziyaretçi sayısı 20 bin 725, yabancı ziyaretçisi sayısı ise 193'dür. Bu rakam, hem yerli hem de yabancı sayısında gitgide daha iyi yere doğru geldiğimizi gösteriyor. Bu, bir müze için güzel bir rakam."

Müzenin ücretsiz gezilebildiğini dile getiren Anaç, "Sadece burası değil, Tokat'taki diğer müzelerimiz de ücretsiz" dedi.

Anaç, Tokat'ta görülecek birçok tarihi eser olduğuna dikkati çekerek, "Tokat, yalnızca Tokat Mevlevihanesi değil, Anadolu Türk mimarisi açısından çok önemli bir kent. Her yüzyıla ait çok önemli eserler var. Birçok mimari unsurun gelişimini Tokat'ta izleyebilirsiniz. Tokat, Anadolu Türk mimarisinin adeta laboratuvarı gibi. Bura, her insanın görmesi gereken bir kent" diye konuştu.

Mevlevihane Vakıf Müzesi'nde, halı, kilim, levha, kitap ve el yazması Kur'an-ı Kerim gibi eserler sergileniyor.

10 yıl önce