|

Anavarza, gün yüzüne çıkarılıyor

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Dilekkaya Mahallesi'nde bulunan Anavarza Antik Kenti''nde kazı çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

İha
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 11:19 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Anavarza, gün yüzüne çıkarılıyor
Anavarza, gün yüzüne çıkarılıyor

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü''nce yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik''in destekleriyle, bir zamanlar Ovalık Kilikya''ya başkentlik yapacak kadar büyük ve önemli bir kent olan Anavarza Antik Kenti'nin, yapılan kazılarla tekrar o eski ihtişamlı günlerine kavuşacağı ifade edildi.

Kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatrosuyla bin 143 dönümlük bir alanda kurulmuş olan Anavarza'nın, Efes Antik Kentiyle yarışacak büyüklükte olduğu belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: "Kentte girdiğinizde Çukurova''nın en büyük kalesi olan Anavarza Kalesi bütün heybetiyle sizi karşılar. Kalenin eteklerinde I. yüzyılda kurulan Kent en ihtişamlı çağına M.S. 3 yüzyılda ulaşmış.

Kentin etrafı bugün bile hala ayakta olan 8-10 metreyi bulan surlarla çevrili. Surlar içerisinde yer alan 4 büyük kapıdan girilen kentin kapılarından bugün sadece ayakta kalan kapısı olan Ala Kapı bir zafer kapısı olarak yapılmış. Bölgede bilinen en büyük zafer kapısı olarak mutlaka herkesin görmesi gereken bir yapıt. Zafer kapıları, savaş kazanan İmparator ve Komutanlar adına kent girişine veya sütunlu caddelerin başına yapılırmış.

Çukurova Üniversitesi Bilimsel Danışmanlığında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı arkeologların yaptığı titiz çalışmalar sayesinde bu Ala Kapıdan antik kente uzanan antik cadde gün ışığına çıkarılmaya başlandı. 30-35 metre genişliğindeki taşlarla döşeli cadde, Efes, Side gibi antik kentlerde bulunan caddelerden daha geniş. Bu geniş cadde bile Anavarza Antik Kentinin ne kadar büyük ve ihtişamlı bir kent olduğunu göstermektedir. Anavarza''nın toprak altında kalan kalıntıları yapılan kazılarla açığa çıkarıldığında kent binlerce yıllık uykusundan uyanarak o eski ihtişamlı günlerine tekrar kavuşacak ve caddelerinde binlerce turist tarihte yolculuk yapacak."

10 yıl önce