|

Anne içtir, özdür anne

Yoğun bakımda bir anne ve onu sabırla bekleyen oğlu Kenan. Yusuf Çopur'un ilk romanı Daha Vakit Var'ın kahramanları. Çopur kitapta klasik bir anne oğul hikâyesini gözleri yaşartan bir dille anlatıyor

Aysel Yaşa
00:00 - 11/04/2012 среда
Güncelleme: 03:16 - 11/04/2012 среда
Yeni Şafak
Anne içtir, özdür anne
Anne içtir, özdür anne

Geçtiğimiz yıllarda Okumayı Seviyoruz projesiyle birçok yazarı ilköğretim öğrencileriyle buluşturan Türkçe öğretmeni Yusuf Çopur bir anne oğlun içten hikayelerini anlattığı Kırmızıkedi Yayınevi'nden çıkan Daha Vakit Var isimli ilk romanıyla okuyucuya merhaba dedi. Yoğun bakımda bir anne ve onu hastane önünde bıkmadan, usanmadan her gün yaşayacağını ümit ederek bekleyen oğlu Kenan. Hikaye Gaziantep'in bir köyünde başlıyor. Okumak için annesinden küçük yaşta ayrılan Kenan, yurtlarda yediği dayaklar ve çektiği özlem yüzünden annesine gün geçtikçe bağlanır. Fakat tam öğretmen olacakken annesi hastalanır.

Hikâye anlatıldığı zaman sıradan gibi gelse de yazar Çopur bu basit öyküyü, iç seslerle aktardığı diyaloglar ve samimi cümleleriyle elinizden bırakamayacağınız bir romana dönüştürmüş. İlk romanın heyecanını taşıyan Çopur'la kitabını konuştuk. Kitapta anlattığı hikâyeye benzer bir süreçten geçen Çopur 'Uzun süre hastanede kaldım. Bu yaşanmışlıkların üzerimdeki kokusudur, yazdıklarım. Romanın konusunu ben seçmedim, dinlediğim ve şahit olduğum hastane olayları kendini yazdırdı' diyor.

Kenan karakterini yazarken zorlandığını söyleyen Çopur, Kenan'la empati yapmanın çetrefilli taraflarını sıralıyor:

YAZDIKLARIMA AĞLADIM

'Kenan olmak kolay olmadı. Yazdıklarıma ağladığım çok oldu. Çaresizlik en çok da çocukları incitir. İncinmiş çocukları biliyorum. Bunu bilmenin acısı yazmanın zorluğundan daha fazladır.' Kitapta bir anne ve oğlun içten içe gelişen, dışarıdan kimselerin duymadığı diyalogu anlatılıyor. Çaresizce kalınan bir sessizliğe işaret eden romanda, anneliğe ayrı bir vurgu var. Yazar tam da bnu aktarmak istediğini belirtiyor: 'İnsanlık tarihiyle birlikte birçok şey değişiyor, gelişiyor veya yozlaşıyor. Ama anne sevgisi ve annelik duygusu her çağda önemini korumuş ve etkisini her daim hissettirmiştir. Anne içtir aslında. Özdür anne. Kenan da annesini içinde yaşayan ve yaşatan bir karakter. Annesinin hastalığı karşısındaki çaresizliği de onu daha içine kapatıyor. Annesizliğin romanı denilir mi bilmiyorum ama Kenan sadece fiziken annesinden mahrum kalıyor. Annesi Kenan'ın hem kalbinde hem de hatıralarında sürekli varlığını hissettiriyor.'


HER ŞİİR BİR ROMAN

Kitabın önemli bölümleri bazen Haydar Ergülen, bazen Edip Cansever, bazen de Can Yücel'in dizeleriyle başlıyor. Yazarların en büyük destekçileri şairlerden, alıntı yapmanın yazını zenginleştirdiğine değinen Çopur, 'Romanı yazarken şiirden çok beslendim. Kitapta alıntıladığım şiirler romanımın yön okları aslında. Ve her şiir bir romandır aslında. Onlardan doğdu birçok hikâye'diye belirtiyor.



12 лет назад