|

Antik tapınak deyip geçmeyin

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Tuzla köyünde bulunan 648 yıllık Murad Hüdavendigar Camisi, köy yakınındaki "Apollon Smintheus" kutsal alanından temin edilen taşların kullanılmasıyla iki dönemin izlerini barındırıyor.

Aa
00:00 - 31/10/2014 Cuma
Güncelleme: 15:01 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Antik tapınak deyip geçmeyin
Antik tapınak deyip geçmeyin

Alınan bilgiye göre, cami, medrese ve hamamlardan oluşan "Hüdavendigar Külliyesi", 1366'da Osmanlı padişahlarından Murad Hüdavendigar tarafından inşa ettirildi.

Medrese ve hamamlar zamanla yok oldu ancak külliye, ayakta kalan camisiyle adeta geçmişe ışık tutuyor.

Osmanlı mimarisinin ilk eserlerinden biri olarak dikkati çeken cami, tarihi özelliğinin yanı sıra yapımı aşamasında "Apollon Smintheus" kutsal alanından temin edilen taşların kullanılmasıyla iki dönemin izlerini taşıyor. Antik döneme ait resimli ve biyografik taşların bulunduğu ibadethane, turistlerden ilgi görüyor.

Camide vekaleten imamlık yapan İlhan Altıntaş, bu ibadethanenin tarihi yapısının yanı sıra bahçesinde Osmanlı dönemi ile günümüze ait kabirler bulunduğunu söyledi.

Bahçeye, o dönem dini yönü kuvvetli kişilerin cenazelerinin defnedildiği yönünde rivayetler olduğunu aktaran Altıntaş, "Bahçede yaklaşık 50 mezar yer alıyor. Bazen köy halkından vefat eden kişiler de buradaki mezarlığa defnedilmiş. Günümüzde de bu camide en son görev almış imamımızın mezarı burada bulunuyor" dedi.

Köy Muhtarı Birol Çeldir ise cami, bahçesi ve çevresinde Osmanlı döneminin izlerini barındıran birçok eser bulunduğuna işaret ederek, "Camimizin restorasyona ihtiyacı var. Bunun da en yakın zamanda yapılacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

9 yıl önce
default-profile-img