|

Aşk uğruna

Yüzyıllık Aşk: Türkiye''de Sinema ve Seyirci İlişkisi isimli sergi İstanbul Modern''de açıldı. Sergiyi gezerken Türk sinemasının o büyülü dünyasına bir yolculuk yapıyorsunuz. Aynı zamanda bu ziyarette unutulmaz filmlerin müziklerini dinlemek de mümkün.

Aysel Yaşa
00:00 - 25/09/2014 Thursday
Güncelleme: 00:05 - 25/09/2014 Thursday
Yeni Şafak
Aşk uğruna
Aşk uğruna

Türk sinemasının 100. yılına ithafen İstanbul Modern''de Yüzyıllık Aşk: Türkiye''de Sinema ve Seyirci İlişkisi sergisi açıldı. Dün bir basın toplantısıyla tanıtılan sergide, sinemanın olmazsa olmazı seyirciye odaklanıyor. Bugüne dek pek işlenmemiş bir alan olan sinema seyirci ilişkisi, arşivden çıkan belgelerle bir sinema salonu kurgusu içerisinde sunuluyor. Bu salonda kimler yok ki? Ses dergisinin Alo serilerinde hayranlarının sorularını cevaplayan Selda Alkor, fanatiklerinin gözünden Filiz Akın, Yılmaz Güney, Türkan Şoray, film galalarıyla Ayşecik, sabun reklamlarıyla Ajda Pekkan, dergi kapaklarıyla Ediz Hun ve dahası…

SİNEMANIN BÜYÜLÜ DÜNYASI

Yüzyıllık Aşk sergisi, sinemanın seyirciyle buluşma anlarına, bu buluşmanın yarattığı şaşırtıcı ve büyülü kolektif ve kişisel dünyalara yer veriyor. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen serginin küratörleri İstanbul Modern Sinema Yönetici Müge Turan ve araştırmacı yazar Gökhan Akçura.

TÜRK SEYİRCİSİ FANATİKTİR

''Yüzyıllık Aşk'' sergisi için 50''ye yakın filmden, Türkiye''deki sinema ve seyirci arasındaki özel ilişkiyi yansıtan sahneleri bir araya getiren özel bir çalışma hazırlandı. Bu video, 1950''li yıllardan bugüne seyircinin sinema deneyiminin tarihine dair önemli bir belge niteliği taşıyor. Aynı zamanda sergi kapsamında seyircinin film müzikleriyle kurduğu ilişkiyi, nostaljik bir deneyime dönüştüren özel bir alan tasarlandı. Ziyaretçiler Türk filmlerinde yer alan unutulmaz şarkılar arasından seçtikleri plağı dinlerken, o filmdeki sahneyi eş zamanlı izleyebiliyor.

Yüzyıllık Aşk, 4 Ocak 2015 tarihine kadar İstanbul Modern''de gezilebilir.

Tarihi seyirci gözünden okuyoruz

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern''in 10. yaşına girerken böyle bir araştırma odaklı serginin önemine dikkat çekti. Serginin küratörlerinden Gökhan Akçura ''Yazarların, sinemacıların ve oyuncuların anılarına, günlüklerine başvurduk'' diyor. Müge Turan ise ''Biz bu sergiyle koca bir sinema tarihini seyirci gözünden okumaya çalıştık'' şeklinde konuşuyor.

10 years ago