|

Atatürk'ün evi yeniden düzenlendi

Selanik Atatürk Evi, Cumhuriyet Bayramı'nda düzenlenen törenle yeni sunumuyla ziyaretçilere açıldı. Atatürk Evi bahçesinde yapılan törende, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gaziler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Aa
00:00 - 30/10/2014 Thursday
Güncelleme: 10:44 - 30/10/2014 Thursday
Yeni Şafak
Atatürk'ün evi yeniden düzenlendi
Atatürk'ün evi yeniden düzenlendi

Törene Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu mensupları, Selanik''te görevli Türk subaylar, THYSelanik ofisi çalışanları, vatandaşlar ve Batı Trakyalı soydaşlardan oluşan kalabalık bir grup katıldı.

Açılışı Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Salman Ünlügedik ile yaptı.

Başkonsolos Biltekin, açılıştaki konuşmasında katılımcıların bayramını kutlarken, Ulu Önder Atatürk'ün yeni sergilenmeye başlayan kişisel eşyalarının belirlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü aktardı.

Biltekin, Atatürk Evi''in bu haliyle Atatürk'ün sadece anılması değil, değerlerinin anlaşılması, yaşatılması ve yurt dışında tanıtılması bakımından da özel bir konuma getirildiğini belirtti.

Başkonsolos Biltekin, ilgili Yunan makamlarının da desteğiyle çalışmaların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde sonuçlandırılması için büyük gayret gösterildiğini, evin 16 Ağustos 2013''te restorasyonunun ardından açılmasıyla ziyaretçi sayısının katlanarak arttığını, yıllık 100 bin kişinin üzerine çıkıldığını hatırlattı ve yaşayan bir müze anlayışıyla geliştirilmeye devam edileceğini belirtti.

Atatürk'ün kişisel eşyaları sergileniyor

Selanik Atatürk Evi''nde, Türkiye''deki çeşitli müzelerin katkılarıyla derlenen Mustafa Kemal Atatürk''e ait eşyalar sergileniyor. Bu eşyalar arasında Atatürk'ün Cumhuriyet Balosu'nda giydiği smokinin yeleği gibi sivil ve askeri malzemeleri içeren orijinal kişisel eşyaları, ayrıca Atatürk''ün Cumhurbaşkanlığı mührü ile okul karneleri gibi bazı dikkat çekici materyallerin replikaları bulunuyor.

Atatürk''ün annesi Zübeyde Hanım''ın ve kendisinin gençlik dönemine ait ilk defa hazırlanan silikon heykelleri de ziyaretçilere sunuldu.

Bu arada, aynı yerleşke içinde bulunan başkonsolosluk binasının da Atatürk Evi ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla yaklaşık bir aydır süren dış cephe restorasyonu tamamlandı.

9 years ago