|

Atık kağıttan muhteşem tasarımlar

Eskişehirli Ali Rıza Kart emekli olduktan sonra hobi olarak yapmaya başladığı kağıttan takılar büyük beğeni topluyor.

İha
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 14:12 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Atık kağıttan muhteşem tasarımlar
Atık kağıttan muhteşem tasarımlar

Kart, atık kağıtları kullanarak yaptığı birbirinden farklı takı tasarımları arasında tespihler dikkat çekiyor. Kart, keşfettiği yöntemle takı sanatına yeni bir boyut kazandırdı. İnsanların buruşturup yere attığı kağıtları bir kuyumcunun vitrininde sunabileceği takılara dönüştürmeyi hayal ettiğini belirterek yaptığı tasarımları anlatan Ali Rıza Kart, "Elimde kesip hazırladığım aynı boyuttaki dergi parçalarını belli bir miktarda alıp sarıyorum. Daha sonra kağıt ilave ederek bunu şişiriyorum.

İstediğim boyut ve büyüklüğe gelene kadar kağıt ilave ediyorum. Dikkat etmem gereken nokta ise; sıkı sarmak. En sonunda da bir yapıştırıcı ile kağıdın ucunu yapıştırıyorum, sonra herhangi bir dergiden kestiğim bir resmi hazırladığım kağıdın üzerine yapıştırıyorum. Sonrasında yüzük yapmak istiyorsam, tırnaklı bir yüzük aparatı alıp kağıdı içine yerleştiriyorum. Son olarak vernikleneme işi kalıyor. Vernikledikten sonra kurumaya bıraktığım yüzüğümüz hazır hale geliyor'' dedi.

KURTLAR VADİSİ İZLERKEN AKLINA GELDİ

Yaptığı işi kağıt sanatı olarak tanımlayan Kart, ''Her şeyi atık kağıtlardan yapıyorum, insanların buruşturup yere attığı kağıtları bir kuyumcunun vitrininde sunabileceği takılara dönüştürmeyi hayal ettim. Şu anda o safhaya vardığımı düşünüyorum'' dedi.

Kağıdı kendince işleyip bir makine kullanmadan, natürel malzemelerle takıları yaptığını anlatan Kart, kağıttan takı yapma fikrinin nasıl doğduğunu ise şöyle aktardı:

''Kurtlar Vadisi izlerken elimde kağıt parçaları vardı. Bunları büküp tabağın içine koymuştum. Bir an gözüm ilişince onların yan yana rengarenk duran hali hoşuma gitti. Keşke kağıttan işe yarar bir şeyler yapılabilse diye düşündüm. Sonra acaba bunun vernikle uyumu nasıldır diye düşündüm ve bunu denedim, hikayem böyle başladı.''

YURT DIŞINA DA AÇILDI

Yaptığı takılar ve süs eşyalarının beğenildiğini ifade eden Kart, insanların takıları ilk gördüklerinde bunun kağıttan yapıldığına inanmakta zorlandıklarını söyledi. Zamanla takı çeşitlerini arttırdığını dile getiren Kart, eserlerinin Türkiye içinde ve yurt dışında da rağbet gördüğünü dile getirdi.

10 yıl önce