|

Boynuza hayat veriyor

Sivas'ta baba mesleğini sürdüren kemik tarak ustası İhsan Kutluca'nın (64) koç, manda ve öküz boynuzundan yaptığı eşyalar, ilgi görüyor.

Aa
00:00 - 18/08/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:02 - 18/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Boynuza hayat veriyor
Boynuza hayat veriyor

Buğday Pazarı'ndaki atölyesinde oğluyla kemik tarak üretimini sürdüren Kutluca, koç, manda ve öküz boynuzundan birbirinden farklı eşyalar da yaparak, müşterilerine farklı seçenekler sunmaya çalışıyor.

Kutluca, yaptığı açıklamada, mesleği babasından öğrendiğini söyledi. Daha çok kemik tarak yaptığını belirten Kutluca, boynuzlara farklı şekiller vermeyi de sevdiğini kaydetti.

Eşyaların yapımında manda, koç, öküz boynuzunu kullandıklarını aktaran Kutluca, bunları kesimhanelerden ve dostları vasıtasıyla Erzurum'dan temin ettiklerini bildirdi.

Boynuzu ham olarak aldıklarını anlatan Kutluca, şöyle devam etti:

"Tabi bunun taze boynuz olmaması gerekir, boynuzlar en az bir yıl beklemiş, kurumuş, kendini toplamış malzeme olmalı. Boynuzların kurutma işlemini de bahçemde yaparım. Boynuzu yapacağımız ürüne göre önce keseriz, kesimini yaptıktan sonra ateşe veririz. Ocakta düzeltir tekrar ateşe tutar tam düzeltmesini yaparız. Boynuz plaka haline geldikten sonra yapacağımız ürüne göre üzerinde çalışmaya başlarız, desenini çıkartırız, şeklini veririz. Tarak yapacaksam dişlerini açarım, toka ve değişik ürünler yapacaksam ona göre şekil veririm. Kaba işi bittikten sonra ince işlerine başlarız, son olarak parlatır ve satışa hazır hale getiririz."

"Hayal etmek müşterimden, gerçekleştirmek bizden"

Boynuzdan farklı eşyalar yaptığını dile getiren Kutluca, şunları kaydetti:

"Büyükler için ayrı, çocuklar için ayrı toka yaptım. Tabak, bardak, fincan, kalemlik, kaşık, anahtarlık, isimlik, kolye, küpe, mızrap, kerata, gece lambası, tarak, zarf açacağı, ney için başpare kanun ve udun sesinin güzel çıkması için oymalı göğüs kemiği yaptım. Bunların haricinde müşterilerin taleplerine göre ürünler de yaptım. En çok tarak çeşidi yapıyoruz, bunların içerisinde de yaygın olarak bıyık, saç, sakal tarağı, saplı tarak, oymalı tarak, gelin tarağı ve geleneksel yaşlıların kullandığı bit tarağı var. Hayal etmek müşterimden, gerçekleştirmek bizden."

Kutluca, yaptığı boynuzdan eşyaları Türkiye'deki bütün illere gönderdiğini belirterek, müşterilerin telefonla dahi sipariş verdiğini ve biten işi de kargoyla yolladığını söyledi.

Boynuzdan eşyaları daha çok gurbetçilerin tercih ettiğini aktaran Kutluca, "Gurbetçiler eşyaları oradaki yabancı arkadaşlarına göstermek için alıyorlar. Kemikten yaptığım eşyaları birçok Avrupa ülkesine gönderdim. Japonya'dan Kanada'ya kadar ulaştı ürünlerim, hatta Rusya'da açılan bir fuarda sergilendi. Vitrin amaçlı yaptığım görsel özelliği olan boynuz taraklar en çok rağbet gören eşyalar oldu" ifadesini kullandı.

İmalat sırasında kimyasal madde kullanmadığını vurgulayan Kutluca, özellikle kemik tarakların saçı beslediğini ve kepek oluşumunu önlediğini savundu.

Kutluca, en büyük sıkıntısının malzeme olduğunu belirterek, ürünlerini el işçiliğine göre 10-30 lira arasında sattığını sözlerine ekledi.

10 yıl önce