|

"Büyük Sinagog" müze olacak

Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında gösterilen "Büyük Sinagog" müze ve sanat galerisi olarak hizmet verecek.

Aa
00:00 - 15/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:36 - 15/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
"Büyük Sinagog" müze olacak
"Büyük Sinagog" müze olacak

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin yaptığı açıklamada, 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan ve 1907'de açılan sinagogdaki restorasyonun büyük oranda tamamlandığını söyledi.

Edirne'nin bir hoşgörü merkezi olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Sinagog bu haliyle müze olarak faaliyetini sürdürecek. Yanındaki idari binayı da Edirne kültür ve sanat galerisi olarak düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapacağız. Hoşgörü dünyasının merkezi Edirne sayılır diyorum çünkü Edirne'de bundan 100 yıl kadar önce Türk, Yahudi, Ermeni, Rum, Gürcü, Rus, Bulgar hep bir arada yaşamış ve güzel diyaloglara vesile olmuştur. Her birinin geriye bıraktığı kiliseleri, camileri şu anda mevcuttur. Biz bunları korumak için çalışıyoruz."

Büyük Sinagog

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Restorasyonu yaparak kültürel amaçlı kullanılmak üzere Trakya Üniversitesine devredilen yapı, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne bünyesine alındı.

10 yıl önce