|

Buz saati tıkır tıkır işliyor

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan açık hava buz sergisiyle iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkati çekiliyor.

Aa
00:00 - 27/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 17:22 - 27/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Buz saati tıkır tıkır işliyor
Buz saati tıkır tıkır işliyor

Küresel Isınma ve İklim Değişikliği konularının ele alınacağı 5 gün sürecek "İklim Değişikliği Paneli"nin başladığı Kopenhag'da somut örnekle insanların dikkatini konuya çekmek için Grönland'dan 100 ton ağırlığında 12 parça buz kütlesi getirilerek Kopenhag Meydanı'nda sergilenmeye başladı.

Sanatçı Olafur Eliasson ile Jeolog Minik Rosning'in projesi, 12 bloktan oluşan buz kütleleri saat şeklinde dizildiğinden Buz Saati adıyla sergileniyor.

Açık havadaki buz kütleleri yavaş yavaş erirken meydandan gelip geçenlerin küresel ısınma, buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi tehlikesini somut olarak algılamaları hedefleniyor. Sergiyi düzenleyenler, saniyenin yüzde birinde 100 ton buzun eridiğine işaret etmek için 100 ton buz kullandıklarını da belirtti.

Foroe Adaları'nın yanı sıra Grönland özerk bölgesinin bağlı olduğu Danimarka, kutup bölgesini doğrudan etkileyecek küresel ısınmaya karşı duyarlı. Danimarka ayrıca en yüksek noktanın 170 metre olduğu ve büyük şehirlerin çoğu deniz seviyesinden sadece birkaç metre yüksekte bulunduğundan deniz seviyesinin yükselmesinden çok büyük zarar göreceğini öngörerek küresel ısınma riskine karşı hassas davranıp uluslararası düzeydeki çeşitli çevre koruma etkinliklerine öncülük ediyor.

9 yıl önce