|

Camdan "hayvanlar alemi"

Eskişehir'de yaşayan cam süsleme sanatçısı, yaptığı 80 hayvan figürü ve üzerine çalıştığı her hayvanın birden çok modeliyle camdan hayvanlar alemi yaptı. Adnan Çevik, cam süsleme sanatıyla birçok hayvanı doğal ortamındaymış gibi esinlenerek farklı figürlerden oluşturduğu "hayvanlar alemi" ilgi odağı oluyor.

Aa
00:00 - 25/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:27 - 25/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Camdan "hayvanlar alemi"
Camdan "hayvanlar alemi"

Çevik yaptığı açıklamada, İstanbul Eminönü'nde gezerken cam işleme sanatının yapılışını gördüğünü ve yapılışından çok etkilendiğini söyledi. Eskişehir'e geldiğinde hemen kursa gittiğini belirten Çevik, yaklaşık 4 yıldır cam işleme sanatıyla uğraştığını kaydetti.

Cam işleme sanatında asıl alanının hayvanlar olduğunu anlatan Çevik, "Takı da yapıyoruz ama hayvan figürleri yapmak bu işin biraz daha ileri boyutu. Bizim asıl merakımız hem detaylı çalışmalar hem de insanların akıllarındaki her türlü fikirlere açık olup, faaliyete çevirebilmek. İnsanların camdan yapılamayacağını düşündüğü anları ve şekilleri en ayrıntılı bir şekilde camı işleyerek yapmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Camdan birçok hayvan figürü yaptıklarına anlatan Çevik, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar 80 hayvan figürü çalıştık ve üzerine çalışma yaptığımız bütün hayvanların sayısız farklı modelini yaptık. Mesela horoz çalıştık ama 4-5 farklı modelini de yaptık. Aynı şekilde atında pegasus, boynuzlu at olmak üzere birçok modelini çalıştık. Camda figür çalışmak çok zordur. Genelde bu işi yapan insanlar, 1-2 figürde bilemediniz 10 figürde kalıyor. Biz üzerine çalıştığımız hayvanların farklı birçok modelini yaparak neler yapılabileceğini göstermek ve sınırları zorlamak çabası içindeyiz. İnsanların genel olarak isteklerine cevap vermeye ve istediklerine ulaşmalarına gayret gösteriyoruz."

Üzerine çalıştıkları modellerin çalınabildiğini söyleyen Çevik, şöyle devam etti:

"Mesela bir horoz veya bir at modeli yaptığımızda bu model çalınabiliyor. Ama çalınan modellerde aynısını yapamıyorlar çünkü her sanatçının elinden farklı çıkıyor eserler. Modellerin çalınması nedeniyle de eserlerimizin fiyatı düşüyor. Bu haksız bir rekabet, kendi emeğinize yazık. Bu sebeple her seferinde çalınan modellerin yerine farklı modeller yaparak kendimizi yeniliyoruz, ufkumuzu geliştiriyoruz. Farklı ürünler üreterek emeğimizin değerini korumaya çalışıyoruz."

Hayvanların doğal ortamındaki anlarını da cam işleme sanatıyla canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Çevik, "Şimdiye kadar bir çok farklı hayvan modeli çalıştık. En ilginçlerinden biri köpek balığının bir insanı yerken, avlanan aslanın ağzında ceylan figürü yaptık. Daha çok av sahneleri üzerine çalıştık. Hayvanların kendi ortamlarındaki hareketli anlarını canlandırmaya çalıştık, her türlü tasarımı yapabiliyoruz" dedi.

Çevik, ayrıca cam şişelerden de geri dönüşümü sağlamak için, ördek gibi hayvan figürleri yaptığını sözlerine ekledi.

10 yıl önce