|

Doğanın birbirinden ilginç sıradışı minerali

Yarı değerli mineralleri araştıran ve kendi atölyesinde işleyen Tuana Taş Takı Atölyesi sahibi Kayhan Dumral, Türkiye''de ilk kez buldukları modern bir heykeltıraşın soyut eserlerine benzen Peri Taşı''nı tanıttı.

İha
00:00 - 14/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:25 - 14/08/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Doğanın birbirinden ilginç sıradışı minerali
Doğanın birbirinden ilginç sıradışı minerali

Çok sıra dışı bir mineral oluşumlarının Türkiye''de ilk defa bulunduğunu kaydeden Dumral, 'Buzul çökelleri' diye bilinen bu taşların dünyada daha çok Kanada bölgesinde yoğunluk kazandığını anlattı. Yerini açıklamayan Türkiye''deki alanı ilk defa kendilerinin tespit ettiklerini anlatan ve bu oluşumların çok ilginç olduğuna değinen Dumral, ''Bunları çok farklı objelere benzetmek mümkün, insan figürlerine, hayvan şekillerine ya da modern bir heykeltıraşın soyut eserlerine benzetmek mümkün'' şeklinde konuştu.

12 BİN YIL ÖNCESİNE AİT

Taşların buzul çağında; 10 - 12 bin yıl öncesine ait sıra dışı oluşan mineraller olduğunu kaydeden Dumral ''Daha çok opal dediğimiz bir mineralden oluşmuş, buzul suların içindeki minerallerin binlerce sene içinde çekilmesi sonucunda sedimenter kayaçların boşluklarında oluşmuş. Kalsiyum karbonat, kalsit ve opal minerallerinin binlerce sene çökelerek oluşması bu nadir mineralleri ortaya çıkartıyor. Bunlar, buzul yumruları ve konkresyonlar olarak da bilinmektedir. Dünyada peri taşları olarak da isimlendirilmiştir. Her medeniyetin bunları farklı amaçlarla kullandığını öğrendik. Eskiden avcılık zamanında avlanmaya giderken, bu parçalardan yanlarına alan insanların avın bereketli geçeceğine inandığını, birbirini seven insanların, sevgilerini ifade etmek için bunu birbirlerine hediye ettiğini, ev halkının evdeki negatif enerjileri kovmak için büyük parçaları evin en güzel yerlerine yerleştirdiği biliniyor''diye konuştu.

İLK KEZ TANITIYOR

Taşların doğada bulunma şekillerine ve taşı nasıl bulduklarına da değinen Dumral şöyle konuştu:

''Biz mineral araştırması yaparken tespit ettik. İki kayaç şeklinde bir bantın ve toprağın içinde birbirinden bağımsız bir şekilde oluşuyor içleri opal, doğada kendi kendine binlerce sene çökelerek oluşmuşlardır. Açıkçası bir heykeltraşın elinden çıkan soyut eserler gibi çok farklı şekillerde ortaya çıkan ilginç objelere benzetilebilen sıra dışı minerallerdir. Bu taşları ilk kez tanıtıyoruz. Biz taşları daha görücüye çıkarmadık, 2 aydır bunlarla ilgi araştırma yapıyorum, Türkçe akademik bilgi bulamadım, ama İngilizce kaynakları buldum bunları web siteme koymak istiyorum'' ifadelerini kullandı.

HERKES FARKLI BİR ŞEY GÖREBİLİR

Dumral, fiyatları 30 lira ile 150 lira arasında değişen taşların kullanım amaçlarına ilişkin ise şunları söyledi:

''Evlerde kullanılabilir dekoratif amaçlı, sevdiklerinize armağan edebilirsiniz, her biri tek, hiçbir örnek bir diğerine benzemiyor, araştırmama göre Türkiye''de böyle bir örnek bulamadım. Bunların Türkiye''de oluştuğunu anlatan 2 akademik yazı buldum, ama somut görsel bir örnek bulamadım. Taşları ruh dünyanıza göre yorumlayabilirsiniz formları. Herkes farklı bir şey görebilir.''

Dumral, minerallerin tahrip edilmemesi için nerede bulunduğunu ise açıklamadı.

10 yıl önce