|

Edebiyat dünyasının yeni ismi, Muşta Dergisi

2014''ün Ekim ayında, ''Mâneviyat Tâcirliği'' kapak konusu ile ilk defa raflardaki yerini alan Muşta dergisi, aylık ''Akıl Fikir Dergisi'' olma gayreti ve iddiâsı ile ortaya çıktı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 10/10/2014 Cuma
Güncelleme: 16:30 - 10/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Edebiyat dünyasının yeni ismi, Muşta Dergisi
Edebiyat dünyasının yeni ismi, Muşta Dergisi

Farklı meslek gruplarından ve birbirinden farklı ilgilere sahip, lâkin müşterek dertler ile dertli bir grup ''genç aklın'' uzun zaman boyunca dost meclislerinde, kendi aralarında mütâlaa ettikleri mevzûları derleyip toparlama fikri ile, Muşta dergisini oluşturmaya karar verdiler.

Muşta dergisinin önümüzdeki süreç içerisinde gündeme getirmeye niyet etmiş olduğu mevzûlar, genel itibâriyle modernizmle ve neticeleriyle sınav hâlinde olan günümüz Müslüman toplumunda müşâhede edilen yozlaşmışlıklar ekseninde toparlanmak üzerine olacağı bilgisi verildi. Muşta ekibi, can yakıcı sosyal sıkıntıları, ''aklı olan her ferdin tefekkürden mesul olduğu'' hakikatine yaslanarak, bağımsız, hür ve kendinden gelişen; irâdesinin ipleri bizzat kendisinde olan bir sorumluluk refleksi ile irdelemek gayretinde olduklarının altını çiziyor. Bugüne kadar söylenmemiş yahut söylense de müstakil bir sayıda toplanmamış; belki dikkat edilmemiş, gözden kaçırılmış, belki de birilerinin çıkarlarına ters düştüğü için kimse tarafından dillendirilmemiş, maddî ve mânevî muhtelif kaygılar sebebi ile dillendirilmeye cesaret edilememiş mevzuları yalnızca Müslüman olma hassasiyetiyle konuşup, yazıp, dile getirmeyi hedefliyor.

İslam camiasının sıkıntısı ne?

Genel olarak Muşta dergisi, siyasi, sosyal ve ekonomik olarak son on yıl içinde gittikçe büyüyen ''dindar'' kitlenin, bütün bu gidişâtın dünyevî getirileri ile başının ne derece belâda olduğunun; bu dünyevî mânâdaki hızlı büyümenin, dinî boyutta değil, tamamen sosyal boyutta karşımıza çıkardığı arızaların farkına varılmasının bir neticesi olarak vücûd bulduğunu ifade ediyor. Derginin temel gâyesinin ise, karşı karşıya geldiğimiz bu zamanın güncel çarpıklıklarına parmak basarak, belki de yaralara tuz basarak bu tedirgin edici tabloyu işaret etmek; akabinde de bu yaralara iyi gelecek olan merhemlerin keşfedilmesine uygun bir fikrî laboratuar zeminini kurmaya teşebbüs etmek olduğunu ve iğneyi başkasına, çuvaldızı kendisine batıran geleneğimizin verdiği ilhâm ile içinde bulunduğumuz dönemin çuvaldızı olmak niyetinde yayın yapacaklarını dile getiriyorlar.

Muşta dergisi, arkasında ideolojik ve finansal mânâda hiçbir kurum, cemaat, oluşuma; kendisine liderlik ve öncülük eden bir ''abi'' varlığına yâhut başka herhangi bir temasa sahip olmayarak; sadece birbirleriyle dostluk ve yol arkadaşlığına sahip bir grup insanın, hem fikrî hem de maddî olarak bizzat kendi varlıkları ile yola koyuldukları bir yapıya sahip olduğunu belirterek, özgün ve özgür bir çizgide yayın yapacaklarının ipuçlarını veriyor.

Derginin Sorumlu Yazı İşler Müdürlüğü''nü Muhammed Cemal Ünal yaparken Yayın Yönetmenliği''ni ise Şahin Aslan ve Raşit Ulaş yürütüyor.

Muşta''nın ilk sayısı ''Mâneviyat Tâcirliği'' kapak konusu ile mukaddes değerlerimizin, mânevi varlık ve birikimimizin modern platformlarda bir ticaret unsuru haline getirilmesi; dinî hassasiyetlere sahip kitlenin de sırf bu hassâsiyetleri sebebiyle bağımlı bir müşteri kitlesi hâline getirilip sömürülmesini sorguluyor.

Muşta dergisinin ilk sayısının içeriği:
DOSYA:
Mâneviyat Tâcirliği
Mistik Roman Yazarlarına Notlar
– Sulhi Ceylan
Aşkın Popülerle İmtihanı
– Bilal Can
Televizyon Meddahlığı mı, Din Hocalığı mı?
– Mücahit Emin Türk
Tasavvuf Kitabı Arıyorum Ama İçinde Şeriat Falan Olmasın
– Raşit Ulaş
Neon Işıklı Mahya
– Abdullah Karaca
Bir Sahne Sanatı Olarak Tasavvuf
– Şahin Aslan
Kendi Bedeviyetimize Doğru
– Ali Akgün
Yolda Olmak
– Muhammed Cemal Ünal
Gâvuroğlu Gâvurlar Üstümüze Doğru Geliyor
– Mücahid İlker
Topraktan Gelip Toprağa Giderken
– Çulsuz Göçebe
Gün Ortasından Önce
– Bahadır Dadak
10 yıl önce