|

Ekim ayında şiir sokakta

İstanbullular Ekim ayını iki şiir festivaliyle geçirecek. İlki Uluslararası İstanbul Şiir Festivali diğeri ise Türkiye Yazarlar Birliği''nin düzenlediği Şiir Günleri. 14 Ekim'den itibaren sokakta, kafede, tiyatroda şiir var.

Harun Karaburç
00:00 - 12/10/2014 Pazar
Güncelleme: 20:52 - 11/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ekim ayında şiir sokakta
Ekim ayında şiir sokakta

Güz, şiiri hatırlatır. Kırık dizeler gibidir sonbahar havaları. Her ne kadar ne giyeceğimizi bilemesek de ''bu güzel havalar'' hüzünlü bir şiir gibi düşüyor omuzlarımıza. Böyle güzel havalarda şiir okumalı insan, birbirine yaklaşmalı. İşte tam bu anda duygularımıza tercüman olacak iki festival düzenleniyor İstanbul''da. Şiir en çok ona yakışıyor sanki. Bu festivallerden birincisi bu yıl yedinci yaşına giren Uluslararası İstanbul Şiir Festivali. İkincisi ise Türkiye Yazarlar Birliği''nin düzenlediği ''Şiir Günleri''. Yurt dışından 11, yurt içinden ise 13 şairin katılımıyla gerçekleşecek Uluslararası İstanbul Şiir Festivali''nin açılışı 14 Ekim Salı günü Şişhane İKSV Salonu''nda yapılacak. Festival beş gün sürecek ama şehrin sokakları şiirlerle süslenecek.

BİR DAMLA HUZUR

Uluslararası İstanbul Şiir Festivali''ne katılacak şairler şöyle: Ryszard Krynicki, Yiorgos Chouliaras, Rati Saxena, Tiago Torres da Silva, İgor İsakovski, Dannybal Reyes Umbria, Domenico Brancale, Ludmilla Mindova, Balázs Szollossy, Aaron Blumm ve Orsolya Ben Bencsik. Oya Uysal, Mehmet Ocaktan, Yusuf Alper, Adem Turan, Mehmet Can Doğan, Baki Ayhan T., Zeynep Köylü, Şerafettin Kaya, Furkan Çalışkan, Mustafa Fırat, Emel Özkan, Muzaffer Serkan Aydın ve Selahattin Yolgiden. 18 Ekim'e kadar sürecek festival sokaklarda şiddetin arttığı şu son günlerde hiç olmazsa yüreklerimize bir damla şiir serpecekler.

ŞİİR SAHNEDE

Festival kapsamında Moda Sahnesi Oyuncuları, Orhan Veli, Oktay Rifat ve Fazıl Hüsnü Dağlarca''yı 100. doğum yıllarında özel bir etkinlikle anacak. Bu etkinlikte Mehmet Ali Kaptanlar, Mert Fırat ve Volkan Yosunlu şiir seslendirmeleriyle sahne alacaklar. Maya Cüneyt Türel Sahnesi''nde ise Hakan Gerçek, düzenlemesi ve metni Atilla Birkiye''ye ait, Cemal Süreya şiirlerinden oluşan ''Üstü Kalsın'' isimli çok beğenilen ''şiir gösterisi''ni özel olarak sahneleyecek.

GAZETE ÇIKACAK

18-23 Ekim tarihleri arasında Türkiye Yazarlar Birlği (TYB) tarafından düzenlenen Şiir Günleri''ne özel ''şiir gazetesi'' çıkarılacak. Şiir Günleri''ne Ali Ural, Mevlana İdris, Özcan Ünlü, Bülent Parlak, Furkan Çalışkan, Haydar Ergülen, Hayriye Ünal, Ahmet Murat, Şeref Akbaba gibi önemli şairlerin bulunduğu 50''ye yakın şair katılacak. Şiirle dolu altı gün boyunca söyleşiler, oturumlar ve şiir okumaları gerçekleşecek.

10 yıl önce