|

Erdoğan, New York Türkevi''nde Aşk-ı Nebi sergisini açtı

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeleri dolayısıyla New York''ta temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York Türkevi''nde ''Aşk-ı Nebi'' hat sergisinin açılışına katıldı. New York ve Washington''da dünyanın en büyük İslam eserleri koleksiyonunu bir araya getirecek olan ''İslam Hazineleri / Treasuries of Islam'' adlı serginin de öncüsü niteliğinde.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 24/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:36 - 24/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdoğan, New York Türkevi''nde Aşk-ı Nebi sergisin
Erdoğan, New York Türkevi''nde Aşk-ı Nebi sergisin

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul görüşmeleri dolayısıyla New York''ta temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York Türkevi''nde ''Aşk-ı Nebi'' hat sergisinin açılışına katıldı. İslam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen, Yıldız Holding ve TİKA''nın desteklediği sergi, 2015 Şubat-Mart aylarında New York ve Washington''da dünyanın en büyük İslam eserleri koleksiyonunu bir araya getirecek olan ''İslam Hazineleri / Treasuries of Islam'' adlı serginin de öncüsü niteliğinde.

Hz. Muhammed''in doğumunun 1443. yıldönümü anısına, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Nisan ayında Ayasofya''da açılan hat sergisindeki eserler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı açılış töreniyle New York'taki Türkevi''nde sergilenmeye başlandı.

İslam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen, Yıldız Holding ve TİKA''nın desteklediği 'Aşk-ı Nebi' sergisinin açılışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, İKSP Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan ve Godiva Kuzey Amerika Genel Müdürü Burak Elmas da yer aldı.

Aşk-ı Nebi Sergisi''ni uluslararası boyuta taşıyacağız

İslam Kültür Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan, sergide Hz. Muhammed'i (sas) anlatan 41 parça eser olduğunu ifade etti. ''Aşk-ı Nebi Sergisi''ni uluslararası boyutta daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçladıklarını belirten Özkan şunları kaydetti:

''İslam Kültür Sanat Platformu olarak klasik İslam sanatlarına ilişkin bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bir zerafet dini olan İslam''ın nasıl bir medeniyet inşa ettiğini bu eserler sayesinde insanlığa yeniden hatırlatmayı hedefliyoruz.''

2015 yılında dünyanın en büyük İslam eserleri sergisine imza atacaklarını belirten Özkan; ''Şuan üzerinde çalıştığımız en önemli çalışma 2015 Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz ''İslam Hazineleri'' adlı dünyanın en büyük İslam eserleri sergisidir. Tamamı özel koleksiyonlardan derlenen bu eşsiz koleksiyonu öncelikli olarak Tophane-i Amire'de, daha sonra da Nisan ve Mayıs gibi New York ve Washington''un önemli sanat merkezlerinde açacağız.''

Günümüz hat ve tezhip sanatçılarının son çalışmalarının yer aldığı ''Aşk-ı Nebi'' sergisindeki eserler, hat sanatının Kûfi, muhakkak, reyhânî, sülüs, celî sülüs ve nesih gibi birçok farklı yazı çeşitleriyle yazılmış ayetler, hadis-i şerifler, hilye-i şerifler ve güzel sözlerinden oluşuyor.

Sergide yer alan eserlerden bazıları ise şu şekilde sıralanıyor:

Mehmet Özcay'ın celî sülüs tarzındaki eseri: ''Bismillahirrahmanirrahim'', Hasan Çelebi, celî dîvânî zerendud tarzındaki eseri (Bakara Suresi 286. ayet): ''Bizi affet! Bizi bağışla! Bize Acı!'', Hüseyin Kutlu'nun celî sülüs tarzındaki eseri (hadis): ''Kardeşiniz zalim de mazlum da olsa ona yardım edin.'', Ahmed Fares Rizq'ın sülüs-nesih tarzındaki eseri (hadis): ''Kul kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da onun yardımcısıdır.'', Mustafa Parıldar'ın muhakkak tarzında yazdığı eseri (hadis): ''Sizin en hayırlınız ''Kur''an öğrenen ve öğreteninizdir.'', Ali Toy'un kûfi tarzındaki eseri (Enbiya Süresi 107. ayet): ''Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.''

Sergide bulunan sanatçıların eserleri

Mehmed Özcay, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Mehmet Memiş, Tahsin Kurt, Mustafa Parıldar, Ali Toy, Ferhat Kurlu, Ömer Faruk Özoğul, B. Hilal Çizmecioğlu, Adem Sakal, Ali Rıza Özcan, Berrak Özdoğan, Abdurrahman Depeler, Fuat Başar, Yılmaz Turan, Seyit Ahmet Depeler, Adem Sakal, Turan Sevgili, Muhammed Yaman, Fatih Özkafa, Cavide Pala, Arda Çakmak, Savaş Çevik, Eyüp Kuşçu, Ahmed Fares Rızq (Mısır), Bijar El-Hac Kerim El-Erbili (Irak), Bijar Arbilly (Irak), Mahfuz Zunnun El-Ubeydi, Ziyad Al-Muhandis, Muhammed D. Cellul (Suriye) ve Ammar Maliki.

Aşk-ı Nebi Sergisi, 22 Ekim'e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

10 yıl önce