|

Fas'ta meşhurların uğrak mekanı: "Cafe Baba"

Fas'ın Avrupa'ya en yakın kenti olarak bilinen Tanca'nın ilk kahvehanesi, yıllardır yerel halk ve turistlerin yanı sıra aralarında devlet başkanları ile dünyaca ünlü sanatçıların da bulunduğu müşterilerine hizmet veriyor.

Aa
00:00 - 20/08/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:40 - 20/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Fas'ta meşhurların uğrak mekanı: "Cafe Baba"
Fas'ta meşhurların uğrak mekanı: "Cafe Baba"

"Fas'ın gelini" Tanca'da ana yoldan ayrılarak uzunca bir merdivenle çıkılan ara sokakta, 1942'de hizmete açtığı "Cafe Baba"nın işletmecisi Abdulgani et-Tanca, kahvehanenin duvarlarında çerçeveletip astığı fotoğraflara gururla bakarak, "Monako Prensi 2'inci Albert, 6 Nisan 2005'de Tanca'ya gelmişti. Ziyareti sırasında kahvehaneye de ziyaret etmişti" dedi.

Müşterilerinin çeşitliliğiyle övünen Abdulgani, Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 2007'de Cafe Baba'yı ziyaret ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"60'larda İngiltere'de kurulan ünlü rock müzik grubu 'Rolling Stones'un kurucu üyesi Keith Richards ile grup arkadaşları 1966'da kahvehaneye geldiler. Şu gördüğünüz duvarlar, onların söyledikleri şarkılar ile çınladı. İsveç Kralı 16'ıncı Carl Gustav'ın eşi Kraliçe Silvia da 15 Eylül 1973'de kahvehaneyi ziyaret etmişti. "

Çay ve kahveler, yıllardır tek elden çıkıyor

Tasarımında mütevazi sandalye ve masaların kullanıldığı, geleneksel tarzın hakim olduğu kahvehanede, müşterilere ikram edilen çay ve kahveyi kendisi hazırlama prensibinden ödün vermeyen Abdulgani, yöresel bir tat haline gelmiş nane, limon ve bitki aromalı çayların müşteriler tarafından rağbet gördüğünü söyledi.

"Zavallı, zengin, küçük kız" Hutton'un komşusu

Müşteriler, bir yandan Abdulgani'nin naneli çayını yudumlarken bir yandan da Cafe Baba'nın balkonundan Tanca Körfezi'ni seyre dalıyor. Balkondan "Zavallı zengin küçük kız" lakaplı Amerikalı Barbara Hutton'ın ihtişamlı evi de kahvehanenin manzara kadrajına giriyor.

Abdulgani, zamanında Hutton'ı ziyarete gelen tanıdık şahsiyetlerin Cafe Baba'ya uğradıklarını söyleyerek, "Kimi Fas çayı içerken kimi de dönemin isyan sembolü olan keyif verici maddeler kullanıyordu" dedi.

68 kuşağı Hippi ekolünü benimseyenlerin, o dönemde kahvehanenin müdavimleri arasında yer aldığını dile getiren Abdulgani, "Bu yaşam tarzını benimseyen bir çok sanatçı ve akademisyen kahvehaneye gelirdi. Günümüzde ABD'yi yönetenlerin bunlar olduğunu düşünüyorum. Kahvehanenin eski müdavimleri hala arkadaşlarını buraya yönlendiriyor" diye konuştu.

10 yıl önce