|

Fayrap, Nurettin Topçu dosyasıyla raflarda!

Popülist edebiyat dergisi Fayrap, 64. sayısıyla yoluna doludizgin devam ediyor. Bu sayıda Nurettin Topçu üzerine hazırlanmış özel ve yoğun bir dosya okuyucuyu bekliyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 09:57 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Fayrap, Nurettin Topçu dosyasıyla raflarda!
Fayrap, Nurettin Topçu dosyasıyla raflarda!

Eylül sayısının başyazısı Hakan Arslanbenzer''e ait. ''Sanatın özerkliği üzerine'' başlıklı yazı, sanatçının yaratıcılığı ve toplumla ilişkisi bahsini Alman Romantiklerinden İsmet Özel''e uzanan bir yelpazede ele alıyor ve sanatçının modern Batı'daki konumuyla İslam toplumlarındaki konumu arasındaki farka dikkat çekiyor.

Fayrap bu sayısıyla siyasi şiirin kürsüsü olmaya devam ediyor. Elyesa Koytak''ın ''İzzeddin el-Kassam''a Övgü'' ve Hakan Arslanbenzer''in ''9 dokuzluk: Gezi''den Soma''ya'' başlıklı şiirleri ülke meselelerine dair söz alan eserler. Selman Ertaş ''Acı Gerçekler'' ve İbrahim Demir ''Elma desem çık Senegal desem çıkma'' şiirleriyle bu sayıda yer alan diğer isimler.

Nurettin Topçu dosyası, fikir adamının Ayşenur Alper tarafından kaleme alınan ayrıntılı bir hayat hikayesiyle açılıyor. Elyesa Koytak''ın yazısı Topçu''nun felsefi eserlerinin eleştirel bir tahlilini veriyor. Fazıl Baş, mütefekkirin insan, toplum ve ahlak mevzuları eksenindeki zihin dünyasını kapsayıcı bir yazıyla ele alıyor. Fatih Çalmaz''ın ''Nurettin Topçu''nun koşu mesafeleri'' yazısı, Topçu''nun fikriyatını tarihsel serencamı içinden sunuyor.

Cihan Aktaş, ''Üç kişi beş kişi hepimiz - 2'' adlı uzun öyküsüyle Alzheimer öykülerini bu sayıda da sürdürüyor.

Bu sayının diğer yazıları şöyle: Elyesa Koytak, ''Yanımızda bir ses: Ergin Günçe'' yazısıyla şairin yakın zamanda yeniden basılan toplu şiirlerini sosyolojik bir zeminde eleştiriden geçirdi. Fazıl Baş ''Yeni Türkiye yeni Tezkire'' yazısıyla, Tezkire dergisinin son yıllardaki yayın politikasını konu edinerek İslamcılık-iktidar ilişkisini tartıştı. Ali Akyurt ''Antikapitalist Müslümanlar''ın siyaseti'' yazısıyla, son yıllarda kendini gösteren bir aktör olan Antikapitalist Müslümanlar''ın çizgisini değerlendirdi.

Fayrap, siyasetin, düşüncenin ve edebiyatın nabzını tutmaya devam ediyor.

10 yıl önce