|

Festivale "kuşdili" daveti

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, Kuşdili Festivali için ıslıkla haberleşme yöntemiyle çağrı yaptı.

Aa
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 16:06 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Festivale "kuşdili" daveti
Festivale "kuşdili" daveti

Kuşköy sakinleri, 5 Ekim'de yapılacak geleneksel Kuşdili Festivali için ilçedeki Atatürk Meydanı'nda toplanarak, vatandaşları festivale davet etti.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, yaptığı açıklamada, 3 Ağustos'ta yapmayı planladıkları festivali İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle iptal ettiklerini hatırlattı.

Ateşkesin sağlanması üzerine festivali gerçekleştirme kararı aldıklarını dile getiren Köçek, şunları kaydetti:

"Kuşdili Festivali Türkiye'de ve dünyada başka bir yerde yapılmaz. Festival Kuşköy'de 1997 yılından beri yapılmaktadır. Bu yıl festivali 5 Ekim pazar günü yani bayramın ikinci günü yapacağız. Tüm halkımızı festivale davet ettik. Türkiye'yi festivale bekliyoruz. Bunun yanında Japonya'dan, Yunanistan'dan, Güney Kore'den gelecek misafirlerimiz de var. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanımız Nurettin Canikli'yi de davet ettik."

"Kuşdili teknolojiye yenilmedi"

Köçek, kuşdilinin ortaya çıkmasının amacının haberleşme olduğunu ifade ederek, "Eskiden 3 kilometre ötedeki insanlara 'yarın bana fındık toplamaya gel, çay kesmeye gel' gibi haberleşme arayışı içerisine girmişler ve kuşdilini bulmuşlardır. Yöremizdeki insanlar daha uzaktaki tanıdıklarıyla anlaşabilmek için kuşdilini ortaya çıkarmışlardır" dedi.

Kuşdilinin doğallığını kaybetmediğine dikkati çeken Köçek, "Kuşdilinin alternatifi yoktur. Kuşdili teknolojiye yenilmedi. Bugün Kuşköy'de kuşdili halen kullanılmaktadır" diye konuştu.

10 yıl önce