|

Fırçası etkileyici hayatı acı içinde

Avrupa'nın önemli ressamlarından Rembrandt'ın eserlerinden seçki yapılarak hazırlanan Rembrandt 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri adlı kitap okuyucuyla buluştu.

Yusuf Genç
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:00 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Fırçası etkileyici hayatı acı içinde
Fırçası etkileyici hayatı acı içinde

Hollandalıların en büyük sanatçıları olarak gördüğü ressam ve gravür sanatçısı Rembrandt H. van Rijn''in 500 resminden oluşan ve sanatçının kişisel yaşamından erken 17. Yüzyıl'ın tarihsel bağlamına değinen başarılı bir biyografi eseriyle karşı karşıyayız. Adını portre ressamlığı ile duyuran Rembrandt''ın en önemli eserlerinden yapılan seçkiler sanat eleştirmenlerinin notlarıyla Rembrandt kitabında.

17. Yüzyıl Avrupa''sında tam 63 yıllık bir hayat sürmüş ve o 63 yıla aslında birçok hayatlar sığdırmış, sanat tarihinin hiç tartışmasız en önemli isimlerinden biri olan Hollandalı ressam Rembrandt van Rijn, henüz hayattayken hem burjuva hem de izleyici ilgisine mazhar olmuş bir isim. Hollandalıların en büyük sanatçıları olarak gördükleri Rembrandt, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından Türkçe'ye kazandırılan Rembrandt 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri, kitabıyla ilgilisine müthiş bir görsel keyif sunuyor. Kitap, sanatçıyı daha yakından tanımak, ışık ve gölgeyle yaptığı dansının ayrıntılarına vakıf olmak isteyenler için önemli bir galeri-kitap. Rosalind Ormiston imzalı kitap, Cumhur Öztürk''ün editörlüğü ve Barış Albayrak''ın başarılı çevirisiyle yayınlandı.

BAŞARILI SANAT FIRTINALI HAYAT

Avrupa''da sanatın altın çağı olarak bilinen 17. Yüzyıl'da doğan Rembrandt, resme daha fazla vakit ayırabilmek için eğitimini yarıda bırakarak Amsterdam''ın gündelik yaşam görünümlerine odaklanarak ışık ve gölgedeki ustalığı ile kısa sürede çağının sanat anlayışı içinde dev bir isim haline dönüşmüştü. Çalışmalarında hem dönemin hem de bugünün sanat eleştirmenleri ve ressamlarına parmak ısırtan Rembrandt, eserlerindeki başarısının aksine özel yaşamında tam bir keder anıtı olarak hayata sürdürmüş. 1642''de kaybettiği karısının yanı sıra dört çocuğundan üçünü de henüz bebekken kaybeden Rembrandt, ikinci eşiyle yaşadığı sıkıntılarla birlikte artık ödeyemediği için evini ve koleksiyonunu satmak zorunda kaldığı borçlarla boğuşmuş ve sefalet yılları sürerken 1669''da yaşamını yitirmiş. Hem krallığı hem sefaleti 63 yıla sığdırmış resimde üçüncü boyutu en iyi keşfedip resmeden dehasıyla bugün hala adından söz ettiriyor.

ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Kitap, bir sergiyi yerinde ziyaret etmek gibi görsellerin ayrıntılı fotoğraflarıyla da zenginleştirilmiş. Kendisine haklı bir ün kazandıran portreleriyle adını duyuran Rembrandt''ın özellikle oto biyografileri kendi kişisel yaşamının ayrıntılarıyla dolu olduğu kadar içtenliği ve netliği ile hayatındaki iniş çıkışları da göstermesi bakımından önemli.

10 yıl önce