|

Gazze yanarken AA ''oradaydı''

Anadolu Ajansı, ''Abluka, Savaş, Direniş: Gazze'' kitabını yayımladı. Kitapta Gazze''de yaşanan olayların özetinin yanı sıra, ajans foto muhabirlerince çekilen özel kareler ve tanıklıklar da yer alıyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 18/09/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:29 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazze yanarken AA ''oradaydı''
Gazze yanarken AA ''oradaydı''

Son dönemde Ortadoğu''da yaşanan sıcak gelişmelerle uluslararası habercilikte ileri bir noktaya taşınan Anadolu Ajansı (AA), ''Oradaydı'' serisinin ikinci kitabı olan ''Abluka, Savaş, Direniş: Gazze''yi yayımladı. ''Yarım Kalan Devrim: Mısır'' kitabıyla yola çıkan ajans, Suriye kitabıyla seriyi tamamlayacak. Olaylar esnasında bölgede bulunan ve yaşananlara tanıklık etmiş gazetecilerin gözlemlerinin aktarıldığı kitapta ''Oradaydı'' başlığı altında yer alan bu tanıklıklarda, habercilerin olaylar yaşanırken, fotoğraf çekerken ya da görüntüleri kaydederken neler yaşadığını, neler hissettiğini anlatıyor.

BİR HAFIZA PROJESİ

Son saldırılarda büyük bir kayıp yaşayan Gazze''ye odaklanan ikinci kitapta ise intifadalar, Hamas ve El Fetih anlaşması, Filistin meselesinde geçilen dar boğazlar, Dökme Kurşun operasyonu, suikastler, one minute çıkışı, Mavi Marmara gibi olaylar haberci tanıklığıyla hafızalardaki yerini alıyor. Bir hafıza projesi olarak da çok önemli sayılan bu kitapları otuz kişilik haberci ve editör ekibi hazırladı. Altı ayrı bölümden oluşan kitapta en son 7 Temmuz''dan bu yana 2 bin 145 kişinin ölümüne sebep olan İsrail bombardımanı anlatılıyor. Oradaydı, bölümünde yer verilen en ilginç tanıklıklardan biri de kuşkusuz AA Genel Müdürü Kemal Öztürk''ünki. ''Bombaların Altında Diplomasi ve Habercilik'' başlıklı şahitlikte Öztürk şunları söylüyor: ''Birden büyük bir patlama ve sarsıntıyla yataktan yere düştüm. Yeni daldığım uykudan şaşkınlık içinde fırlayıp dışarı çıkmaya çalışıyordum ama yanlışlıkla balkona çıkmışım. Etrafıma baktım, vurulan bizim bina değildi, etrafta yangın vb. bir şey de görünmüyordu. Demek ki yakın bir yere bomba düşmüştü. Kendime zor geldim.''

Gözyaşlarıyla tanık oldular

Bilindiği gibi Gazze''ye yönelik gerçekleşen en son İsrail saldırısında, can yakan bir çok kare AA foto muhabirleri tarafından çekilmiş ve dünyaya servis edilmişti. Kitapta, bilhassa Şucaiyye''de yaşanan can pazarının habercileri de ne denli etkilediği anlatılanlardan açıkça görülüyor. Kanlı olayları izlerken unutamadıkları kareleri gözyaşlarıyla çeken Erhan Sevenler, Metin Yüksel Kaya, Mustafa Hossana, Enes Ebu Muaylık ve İyad el-Baba''nın tanıklıkları bir milletin savaşla imtihanına dair çok önemli bilgiler veriyor bize.

Bu ay içinde kitapların Arapça ve İngilizce baskıları da yapılarak dünya kitapçılarına dağıtılacak.


10 yıl önce