|

Gerçeklik kavramını sorgula!

Galeri İlayda, 12. İstanbul Bienali'ne eş zamanlı olarak, yine genç yetenekleri biraraya getiren 'Hangisi Gerçek' isimli grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide Alpin Arda Bağcık, Ayşegül Karakaş, Engin Konuklu ve Sedat Ayhan yer alıyor.

00:00 - 21/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:11 - 20/09/2011 Salı
Yeni Şafak
Gerçeklik kavramını sorgula!
Gerçeklik kavramını sorgula!

12. İstanbul Bienali'ne eş zamanlı olarak 20 Eylül- 23 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen 'Hangisi Gerçek' adlı sergide sanatçılar, mevcut dünyanın sanal gerçekliğe itilmesi sürecinde farklı bir noktada duruyorlar. Dünya sahnesini bastırılan, gösterenler (gizil güç) zinciri aracılığıyla yeniden kurgulama yoluna gidiyorlar. Başka bir deyişle öznenin gerçekte taşıdığı fakat haberdar olmadığı bilinç düzeyi somutlaşmış haliyle karşımıza çıkıyor. Bu perspektifte, gerçeğe dair varsayımlarımız, anlam ufkumuz, ritmik bir süreç olan günlük yaşam kavrayışımız sorgulanmaktadır. Rüya görelim ya da görmeyelim bir şekilde var olduğumuz açıktır, bu bağlamda bilincin evrendeki çıplaklığı patafizik yorumlarla beraber görsel yolla izleyiciye aktarılmaktadır. Çalışmalar gerçeğin cevabını garanti altına almadan insan bedenini rutin yörüngesinden kaçırma çabasındadır.

ARADA KALMIŞLIK

Post-yapısalcılar, bütün algıların, kavramların, doğruluk savlarının dil içinde dil yoluyla oluşturulduğunu söyleyen bir üslubu benimser. Gerçek ile kurgu arasında kalmış figürlerini izleyiciye sunan sanatçılar, resimlerinde bu arada kalmışlığı ruhsal açıdan değerlendiriyor. 'Hangisi gerçek?' sorusuyla yüz yüze kalmamız kaçınılmaz. Öznenin ve dışsal gerçekliğin çatışması doğada somutlaşır. İzleyicilere 'gerçeklik' kavramını sorgulatan sergi 23 Ekim'e kadar Galeri İlayda'da sanatseverleri bekliyor.


13 yıl önce