|

Her şey evlatları için

Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Sultan Murat Yaylası'nda yaşayan 73 yaşındaki Havva Polat, 25 yıl önce kanserden ölen eşinin ardından zihinsel engelli üç çocuğuna inşaatlarda sıva ve taş ustalığı yaparak bakıyor. İlerleyen yaşına rağmen çalışma azmi ve çocuklarına bakma sorumluluğundan vazgeçmeyen Polat, eşinin vefatının ardından yaşamını devam ettirebilmek için çalışma kararı aldı.

Aa
00:00 - 12/09/2014 Cuma
Güncelleme: 12:48 - 12/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Her şey evlatları için
Her şey evlatları için

Yaşıtlarının aksine zor ve yorucu bir meslek olan inşaat işçiliğini tercih eden Havva nine, 25 yıldır taş ustalığı, mermer ve kalebodur döşemesi ile çatı yapımı gibi çok sayıda işi tek başına yapıyor.

Yorulmasına ve zaman zaman sağlığının bozulmasına rağmen hayatını doğuştan zihinsel engelli çocukları Yusuf Kenan (44), Emrullah (41) ve Fevziye Polat'a (55) adayan Havva Polat, AA muhabirine, 73 yaşında bir kadın olarak 25 yıldır bu işleri yaptığını anlattı.

Polat, 3 engelli çocuğuna bakmak zorunda olduğunu dile getirerek, "Bu işlerden paramı kazanıyorum ve onların ihtiyaçlarını gideriyorum. Yüküm ağır ve herşeye rağmen çocuklarıma bakmam gerekiyor" dedi.

"Karadeniz kadını çalışkandır"

İnşaat işçiliğini genelde erkeklerin yapmasının kendisi için hiçbir zaman engel oluşturmadığını belirten Polat, şunları kaydetti:

"Karadeniz kadını olarak Allahım bana o gücü vermiş ve ben zorlanmadan rahatlıkla yapıyorum. Ayrıca kadın olmamdan dolayı bu işi yaptığımdan cesaret alıyorum ve yılmıyorum. Karadeniz kadını olup oturanlara gıcık oluyorum. Karadeniz kadını çalışkandır, cesaretlidir ve çalışması gerekir. Benden tavsiye kadınlar oturmasınlar, çalışsınlar. Böylece ekmeklerini illa bir şekilde çıkartırlar. Çünkü çalışmak bir güçtür ve insan çalıştıkça gücü daha da artıyor."

"Yaptığım işten gurur duyuyorum"

Polat, eşinin vefatından dolayı aylık 400 lira dul ve yetim maaşı aldığını ve başka bir gelirinin bulunmadığını anlatarak, "Beni hayata bağlayan başta çocuklarım ve bu yaşıma rağmen sürekli çalışmamdır. Ben yaptığım işten gurur duyuyorum. 80 yaşına gelsem o taşı kaldırır ve o sıvayı yine yaparım. Ekmeğim için Allah güç verdikçe çalışmaya devam edeceğim. Çünkü çalıştıkça yaptığım işten güç alıyorum. Bu yüzden Karadeniz kadınıyım" diye konuştu.

"Beni görünce şaşırıyorlar"

İnşaatında çalıştığı daire ya da binaların genellikle tanıdığı kişilerin olduğuna işaret eden Havva Polat, tanıdıkları ve dostları sayesinde birçok iş aldığını söyledi.

Polat, işini güzel yaptığını duyan vatandaşların kendisine gelerek iş verdiğini vurgulayarak, "Genellikle, 'kadın başına bu işi nasıl bu kadar güzel yapabiliyorsun?' diye soruyorlar. Ben de yaşımın ilerlemesine rağmen 'bu işi severek yaptığımı' söyleyince onlar da bana destek oluyor" dedi.

10 yıl önce