|

İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler

Büyük tıpçı, yazar, filozof ve bilim adamı İbn-i Sina'ya ait 149 el yazması eserin Meşhed kentindeki Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde sergilendiği bildirildi.

Aa
00:00 - 25/08/2014 понедельник
Güncelleme: 15:27 - 25/08/2014 понедельник
Yeni Şafak
İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler
İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler

İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın haberine göre, İran Milli Kütüphaneler Kurumu Başkanı Muhammed Zahidi, İbn-i Sina'nın 980'inci doğum yılı ve tıp günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Meşhed kentindeki Razavi Türbesi Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde İbn-i Sina'ya ait el yazması 149 kitabın bulunduğunu söyledi.

Zahidi, "İbn-i Sina, İran'ın en ünlü filozoflarından biridir. O'nun Aristo felsefesi ve tıp ile ilgili yazdığı değerli ilmi eserler önemlidir" dedi.

İbn-i Sina'nın el yazıları ve tıpla ilgili eserleri 23 ile 29 Ağustos günlerinde Meşhed kentindeki merkezi kütüphanede Safevi dönemine ait 20 milyondan fazla tıbbi belgeyle birlikte sergileniyor.

İbn-i Sina'nın Orta çağda dört yüz yıl Batı'da ders kitabı olarak okutulan ve Latinceye on çevirisi yapılan El-Kanun fi't-Tıb, metafizik konularda yazılan Kitabu'l-Necat, Risale fi-İlmu'l-Ahlak, (Ahlak Konusunda Kitapçık), İşarat ve'l-Tembihat, yazılmış on bir ciltlik hacimli eseri Kitabu'ş-Şifa ise, mantık, müzik ve hitabet kitaplarından meydana geliyor. Ayrıca aritmetik, geometri ve astronomi, fizik, kimya, mineraloji konularını da içeriyor.

İbn-i Sina (980-1037), Özbekistan'ın Buhara kentine bağlı Afşana kentinde dünyaya geldi, İran'ın Hamedan kentinde hayatını kaybetti. Hicri Şemsi takvime göre Tir ayının 2'inci günü İran'da İbn-i Sina'nın doğum günü olarak kabul ediliyor ve tıp günü olarak kutlanıyor.

10 лет назад