|

İcattan sanata HAT

IRCICA geçtiğimiz hafta Uluslararası Hat Sanatı Buluşması düzenledi. Onur konuğu olan Birleşik Arap Emirlikleri Federal Milli Şurası Başkanı Muhammed Al-Murr, ''Hat eski dönemlerde bir buluş ve icad olarak algılanırken artık sanat olarak algılanıyor'' diyor.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:22 - 15/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İcattan sanata HAT
İcattan sanata HAT
İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) geçtiğimiz hafta Cuma günü başlayan ve dün sonra eren Uluslararası Hat Sanatı Buluşması düzenledi. Hat sanatının geçmişte ve günümüzde İslam dünyası için taşıdığı önem ve sanatın korunması üzerinde durulduğu toplantıya, yurt içinden ve yurt dışından pek çok hattat katıldı. Onlardan biri de Birleşik Arap Emirlikleri Federal Milli Şurası Başkanı Muhammed Al-Murr idi. Biz de kendisiyle hat sanatının nasıl geliştiğini konuştuk.
HAT SANATI YARIŞMALARLA GELİŞTİ
Dubai''de ve Birleşik Arap Emirlikleri''nde İslam sanatı başlığı altında uluslararası yarışmalar düzenleniyor. IRCICA''da bunlardan biri. Yarışmalar sanata ve sanatçıya ne katıyor?

IRCICA''nın hattı teşvik etme ve geliştirme yönündeki çalışmaları çok önemli. Bunu yaparak Arap dünyasında büyük bir rol üstlenmiş oldu. Özellikle, ilk defa yarışmalar IRCICA tarafından düzenlendi. Bu yarışmalar hat sanatının gelişmesi konusunda çok önemli bir rol oynadı. Daha önemlisi hattatları teşvik etti ve daha iyi olmaları için motivasyon sağladı.

Arap dünyasına gelecek olursak, hat sanatını geliştirmek için çalışmalar yapılıyor mu? Yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz?

Her ülke bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak, ben yeterli olduğunu düşünmüyorum.

Günümüzde yazılan hat örnekleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz peki?

Maalesef artık hat yazısı bitmiş durumda. İstediğiniz bir yazıyı artık bilgisayardan da rahatlıkla yazabiliyorsunuz. Bu da icadın, sanata dönüştüğünü gösteriyor. Hat eski dönemlerde bir buluş ve icad olarak algılanırken artık, sanat olarak algılanıyor. En azından bu da iyi bir gelişme. Hat sanatında çeşitli ekoller mevcut, bu da bu sanatın ne denli gelişmiş ve güzel bir sanat olduğunu gösteriyor.

Türkler sanatı hep destekledi
Hat sanatına Osmanlı döneminin ve Türk hattatların katkısı ne oldu?

Bildiğiniz gibi Türk medeniyeti sadece, Osmanlı dönemi ile sınırlı değil. Selçuklular da Osmanlılar gibi birçok alanda katkı sundular, hat alanında da medeniyete büyük katkı sağlamışlardır. Yani Osmanlı sadece bir dönemdir, tamamını kapsamaz. Şunu çok net söyleyebilirim ki, Türk yöneticiler hangi dönemde olursa olsun sanat çalışmalarını desteklemişler ve sanatçıları teşvik etmişlerdir. Belki de bu yüzden Türklerden çok iyi hattatlar çıkmıştır.

Siz hangilerini beğeniyorsunuz?

Özellikle, Osmanlı dönemindeki Hatta gelişen Yakut ekolü ve temsilcileri olan Ahmed Karahasari, Şeyh Hamdullah ve Hasan Çelebi gibi isimler, hatta büyük bir devrime sebep oldular, özellikle de, Kuran''ı kerim, hadis-i şerif ve kasidelerin yazımında büyük katkı sağlamışlardı. İslam medeniyetinin hat sanatına, Türkler bu şekilde büyük katkı sağlamışlardır.

Batı''da da başarılı hattatlar var
Eğitiminizi Amerika''da tamamladınız. Batı dünyası hat sanatına nasıl bakıyor?

Batı uygarlığı, Latin alfabesini kullanmaya başladığından beri hat sanatı ortadan kalktı. Onlarda sadece matbaaya dönüştü ve varlığını sürdüremedi. Bir kopuş yaşadıkları için ilgileri azdır. Avrupa''da resmin hat sanatından daha yaygın olmasının sebebi de bu. Ancak İslam dünyasında böyle değil. Bizde resim gelişmemiş ve ilgi görmemiştir. Uygarlığımıza en uygun sanat olan hat sanatı gelişmiştir.

Batı''da yaşayan hattatlar var mı?

Çok fazla değil ama birkaç isim var. ABD''de yaşayan Muhammed Zekeriyya ve Japonya''da yaşayan İbrahim Hunda var. Onlar da gayet iyi yazılar yazıyor.


10 yıl önce