|

"İçkale Müze Kompleksi" açıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Kalkınma Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında restorasyonu yapılan tarihi İçkale Müze Kompleksi'nin açılışı yapıldı.

Yeni Şafak
11:19 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 08:22 - 26/05/2015 Salı
AA

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, açılışın töreninde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da bu eserlerin ortasında bulunmanın heyecan verici olduğunu belirtti. Çelik, şunları dile getirdi:



"Diyarbakır'a, Diyarbakır'ın kültürel hayatına ve Diyarbakır'ı var eden ruha AK Parti hükümetlerinin yaptığı en büyük katkı, geçmişte devlet içinde birtakım çetelerin, birtakım oligarşik grupların Kürt kardeşlerimizin kültürel kimliğini yok etmesine karşı ortaya koyduğumuz direniş, ret, inkar ve asimilasyon politikalarını bitirmemiz, Kürt kimliğini korumaya almamız, bugün de bu kimliğin gelişmesi için gerekli teşvikleri ortaya koymamızdır."



"Suriye'deki Palmira antik kentindeki DAEŞ tehdidi"


Bakan Çelik, DAEŞ'in Suriye'deki saldırılarına değinerek, sözlerine şöyle devam etti:



"DAEŞ denilen insanlığın belası bir terör örgütü, Palmira Antik Kenti'ni ele geçirdi, insanlık mirasını tehdit ediyor. Bugün Diyarbakır'da Artuklular döneminden yakın döneme, kiliseden camiye tüm eserleri koruyan bir mesaj veriyoruz. Müslümanların, dünyaya esas mesajı budur. DAEŞ, mukaddes dinimizin sembollerini, kavramlarını kullanarak İslam tarihinin ve insanlığın gördüğü en büyük zulümleri gerçekleştirmiştir. Böylesine zulüm yapan bir örgüt asla Müslüman olamaz. Bunlar tarihi eserleri, insanlık mirasını yok ediyorlar. Irak ve Suriye'de yapmadıkları zulüm kalmadı."



Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan birilerinin Anadolu kültürünün Türklere, Mezopotamya kültürünün ise Kürtlere ait olduğunu savunduğunu kaydeden Çelik, şunları belirtti:



"Bu zihinde oluşturulan bir bölücülük. Anadolu da Mezopotamya kültürü de Türklerin ve Kürtlerin ortak kültürü. Burada ele aldığımız her kültürel mirasın, insanlığa bir katkı olduğunun farkındayız. O sebeple bakanlığımın en titizlikle çalıştığı dosyalardan birisi Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması dosyasıdır. Gelen yorumlar dosyanın uzmanlar tarafından 'mükemmel' olarak değerlendirildiği şeklinde. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmazsak Haziran sonu Temmuz başında yapılacak toplantıda bana en büyük müjde, 'Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Miras Listesi'ne girmiştir' denilmesi olacak."



Diyarbakır'ın tanıtımına özel strateji


"Bakanlık olarak Diyarbakır'ın tanıtımına yönelik özel bir strateji hazırlıyor, tüm dünyada Diyarbakır'ın tanıtımı konusunda yeni bir aşamaya geçiyoruz. Bu stratejiyi de inşallah bir iki ay içerisinde yürürlüğü koyacağız" diyen Çelik, o zaman hedeflenen turist rakamlarına ulaşılacağını sözlerine ekledi.



Kalkınma Bakanı Yılmaz


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Diyarbakır'ın geçmişinde farklılıkları bir arada yaşatmayı bilen bir kent olduğunu vurguladı. ılmaz, farklı din, inanç ve etnik yapıların yüzyıllarca Diyarbakır'da bir arada, barış içerisinde yaşadığını söyledi.



Bakan Yılmaz, Çözüm Süreci'nin önemine değinerek, "Çözüm Süreci'ni sonuçlandıracak, ekonomik gelişmeyi sağlayacak olan güçlü yönetimlerdir. Bu proje de gösteriyor ki zor işlerin altından kalkacak olan güçlü liderlikler ve yönetimlerdir" ifadesini kullandı.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ise insan haklarını dikkate almayan, tekçi anlayışı birebir taklit eden ve o zulümlerden de çok olumsuz şeklide etkilenen bir anlayışın başka aktörler tarafından tekrar baskıcı zulmü ve tek tipçi anlayışı yaymaya çalıştığını söyledi.



Yakın tarihteki hatalar yüzünden çok büyük tarihi ve kültürel varlıklara sahip Diyarbakır'ın varoşlarının yaşanılmaz hale geldiğine işaret eden Eker, bu alanları yaşanılır hale getirmek için çaba gösterdiklerini kaydetti.



Eker, 2004 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan kompleksin kentin aynası olduğunu belirterek, şunları söyledi:



"Biz bu aynayı temizleyip, yarasını beresini sarıp tekrar insanlığa ve Diyarbakır'a sunuyoruz. İnsanlık bilsin ki bu şehir bir medeniyet merkezidir. Bugün medeni bir anlayışla değil, vandalizmle bu şehri yakıp yıkmaya çalışanların da bundan öğrenecekleri çok şey var."



Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Kalkınma Bakanı Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Vali Aksoy, Diyarbakır'ın ilk yerleşim alanı ve yönetim merkezi olan, restorasyon çalışmalarıyla inanç ve kültür turizmine kazandırılan İçkale Müze Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirdi.



Bakanlar Çelik, Yılmaz ve Eker, daha sonra, jandarma binası tematik eserler sergi salonu, cezaevi müzeeserleri deposu ve laboratuvar, Saint George Kilisesi sanat galerisi, eski kolordu binası damüze kafeterya olarak hizmet verecek müze kompleksini gezerek, müzede sergilenen eserleri inceledi.



#Mehdi Eker
#Diyarbakır
#DAEŞ
9 yıl önce