|

Ihlara'nın gözdesi Selime Katedrali'ne yoğun ilgi

Kapadokya'daki Ihlara Vadisi'nin sonunda heybetli yapısıyla dikkati çeken Selime Katedrali, yılda yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Aa
00:00 - 15/08/2014 Cuma
Güncelleme: 13:20 - 15/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ihlara'nın gözdesi Selime Katedrali'ne yoğun ilgi
Ihlara'nın gözdesi Selime Katedrali'ne yoğun ilgi

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesine bağlı Selime beldesindeki, beldeyle aynı ismi taşıyan katedral, bölgeye gelen turistleri peribacaları ile beraber karşılayan ilgi çekici görsel unsurlardan biri. Roma döneminde çok sayıda kaya oyma mekan ve kiliseyi burada inşa eden Hristiyanlar, barındıkları gizli mekanlarda ibadetlerini yerine getiriyordu. Daha sonraki dönemlerde Selçuklulara ev sahipliği yapan katedral, Moğolların Anadolu'daki saldırılarına karşı en önemli kalelerden biri olarak da kullanıldı.

Çevresindeki peribacaları, 100'e yakın kaya oyma mekan ve kiliseleriyle önemli bir turizm değeri olan katedral, her yıl yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Selime Katedrali'nin hemen karşısında yer alan Selime Sultan Türbesi de bölgeye gelen ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mustafa Doğan, yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin hemen yanı başında, yüksek kayalara oyulmuş Selime Katedrali'nin tarih boyunca önemli roller üstlendiğini belirtti. Doğan, "Özellikle ilk Hristiyanlar, Roma döneminde baskılara maruz kaldıklarında, burayı büyük bir manastıra çevirmişler. Daha sonra ise kilise ve çok amaçlı kaya oyma mekanlar oluşturmuşlar" dedi.

Daha sonraki dönemlerde Selçukluların da katedrali kullandıklarını belirten Doğan, şunları anlattı:

"Özellikle Moğolların Anadolu'daki baskılarını arttırdığı dönemde Selçuklular, Selime Katedrali'nin bulunduğu bölgeyi kale olarak kullanmışlardır. Hatta Moğollara karşı en uzun direnişi buradaki Selime Kalesi'nde göstermişlerdir. Dolayısıyla Selime Katedrali, çevresindeki peribacaları ve kaya oyma mekanlarıyla Kapadokya'ya gelen turistlerin önemli bir uğrak yeri olarak karşımıza çıkıyor."

Doğan, bölgede çok sayıda kaya oyma mekanın da bulunduğunu belirterek, "Buraya gelen ziyaretçiler, buradaki kaya oyma mekanları ziyaret ediyor. Katedrale daha çok, Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinden turistler geliyor. Selime Katedrali'nde Ortodoks mezhebinin en büyük dini mekanlarından birisini görüyorlar ve hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Selime Katedrali'ni her yıl 300 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Buraya gelenler, Aksaray'ın da Kapadokya içerisinde çok önemli mekanlara sahip olduklarını görüyorlar" ifadelerini kullandı.

Selime Katedrali

Ihlara beldesinden başlayan ve 14 kilometre boyunca devam eden dünyaca ünlü Ihlara Vadesi'nin bitiş noktasındaki Selime beldesine gelen ziyaretçileri, peribacaları ve Selime Katedrali ile karşılıyor. Bizans sanatının izlerini taşıyan Selime Katedrali'nin üst kısmı kale olarak inşa edilmiş. Üzerindeki sur ve mevzilerin günümüze kadar ulaştığı katedralin önemli özelliklerinden biri de uzun yıllar, bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği mekan olması.

Kapadokya'nın en büyük manastırı olma özelliği de taşıyan Selime Katedrali'nde Hazreti İsa'nın göğe çıkışı, müjde ve Hazreti Meryem gibi tasvirler bulunuyor.

10 yıl önce