|

İşkodra'daki İskenderun Camiisi açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü "Kardeş Müftülük Projesi" kapsamında Arnavutluk'un İşkodra kenti yakınlarındaki Barbuluş köyünde, İskenderun Müftlüğü'nce yapılan İskenderun Camisinin açılışı yapıldı.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 15:21 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
İşkodra'daki İskenderun Camiisi açıldı
İşkodra'daki İskenderun Camiisi açıldı

Törene Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, TİKA'nın Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, İskenderun Müftüsü Mehmet Taştan, İşkodra Müftüsü Muhammed Sütari ve Arnavutluk Diyaneti Başkan Yardımcısı Buyar Spahiu ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Arnavutluk'ta farklı toplulukların uyum içerisinde yaşadığını söyledi. Bu uyumun daimi olması temennisinde bulunan Bayraktar, "İşkodra ve İskenderun arasında müftülükler kardeşliği projesiyle inşa edilen bu caminin, iki toplum arasında kardeşlik sembolü olmasını dilerim" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise hizmete açılan caminin hayırlara vesile olmasını diledi. Caminin inşaatında katkıda bulunanlara da teşekkür eden Yılmaz, 'İskenderun Camisi, artık bu bölgenin sakinlerine aittir. Müminlerin hepsi kardeştir ve camiler bugün bizim çocuklarımız için birer eğitim merkezleridir" diye konuştu.

Tören, katılımcılara farklı hediyelerin dağıtılması ile sona erdi.

300 bin dolar değerinde

Barbuluş Camisi 1967 yılında Arnavutlak'ta dinin yasaklanmasıyla birlikte yıkıldı. Cami arazisi ise devlet mülkiyetine geçti. Komünizm döneminin sona ermesiyle, yaklaşık yüzde 50'si Müslüman olan Barbuluş köyünde yeni bir camiye ihtiyaç duyuldu.

Barbuluş köyü sakinlerinin ibadethaneye ihtiyaçlarının olması üzerine Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü "Kardeş Müftülük Projesi" kapsamında İşkodra Müftülüğü ile İskenderun Müftülüğü arasında kardeşlik kurulmasıyla birlikte eski Barbuluş camiinin yerine İskenderun adında yeni bir camiinin inşa edilmesi kararlaştırıldı.

Geçen Ağustos'ta yapımına başlanan toplam 300 bin dolara mal olan caminin yapımı için gerekli paranın çoğu İskenderun'daki cami cemaatinden toplanırken, Hatay ve Kayseri Müfütülüğünden de maddi destek alındı Caminin aynı zamanda bir eğitim merkezi olması amacıyla, köy çocuklarına ders vermek üzere camii bünyesinde Kur'an kursuna uygun derslik alanları da oluşturuldu.

10 yıl önce