|

"İslam''ın imajını tekfircilerden korumalıyız"

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki İKGF-Dİ'nin 2. Olağan Genel Kurulu, İstanbul''da başladı. İKGF-Dİ Genel Sekreteri Büyükelçi Elşad İskenderov, "Radikal grupların İslam''ın imajına zarar vermesini ve gençlerin enerjilerini kötü yöne sevk etmelerini önlemeliyiz" dedi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 10/10/2014 Cuma
Güncelleme: 11:58 - 10/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
"İslam''ın imajını tekfircilerden korumalıyız"
"İslam''ın imajını tekfircilerden korumalıyız"

Türkiye Cumhuriyeti''nin ev sahipliğinde uluslararası alanda faaliyet gösteren İslam Konferansı Diyalog ve işbirliği Gençlik Forumu''nun (İKGF-Dİ), 2. Genel Kurulu İstanbul''da başladı. Genel Kurula 45 ülkenin ulusal gençlik kuruluşlarını temsilen resmi delege heyetleri katıldı. Açılışta konuşan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Genel Sekreteri Büyükelçi Elşad İskenderov, radikal grupların İslam''ın imajına zarar verdiğini söyledi.

İskenderov, şöyle devam etti: ''Radikal ve insani olmayan grupların Türkiye'nin sınırında, Kobani'de baskı yaparak gençleri kendi taraflarına çekmemeleri için faaliyete geçmeliyiz. Bunların arasında intikam isteyenler, macera arayanlar, kimlik arayanlar, ideoloji arayanlar var. Bunlar için strateji oluşturmamız lazım. Kukla grupların İslam''ın imajına zarar vermesini ve gençlerin enerjilerini kötü yöne sevk etmelerini önlemeliyiz."

Dünyadaki diğer gençlik forumlarıyla eşit söze sahip olduklarını belirten İskenderov, ''İslam ülkelerindeki gençlerin uluslararası vizyona sahip olmalarını için programlar oluşturduk ve Uluslararası İİT Modeli zirvelerini düzenledik. 25 üniversite 3 bin öğrenci bu programla eğitim görüyor. İslam gençliği konusunda istatistiki araştırmalar yaptık ve ilk Müslüman Gençliği raporunu hazırladık. 57 ülkede 300 milyondan fazla 17-27 yaş arası Müslüman gençlik yaşıyor'' dedi.

''İslamofobiyle mücadele ediyoruz''

İslamofobiyle mücadele konusunda Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile görüşme içinde olduklarını dile getiren İskenderov, Filistin sorunu ve Gazze krizi gibi birçok sorunun dikkatlerini çektiğini söyledi. İskenderov, şöyle devam etti: ''Karikatür krizi esnasında İslam Konferansı Gençlik Forumu ve Avrupa Gençlik Forumu''yla defalarca bir araya gelerek bu durumu kınadık. Müslüman gençlik adaletsizliklere uğramaktadır. Gazze''de gençler büyük bir eziyet altında. İsrail''deki gençlere mektup yazarak, sosyal medyadan ulaşarak onları bilgilendirdik, uyardık. Üye gençlerimiz kendi ülkesinde ne kadar aktif olursa o kadar siyasi destek sağlayabiliriz. İslam gençliklerinin yararına dünyanın her ülkesinde faaliyet etkinlik gösteriyoruz. Zorlukları aşmak için bir mekanizma kurmak istiyoruz. Kültürel boşluklar ve kaynak dağılımında uçurumlar var. En zengin 10 ülkeden destek bekliyoruz.''

İskenderov, 10 yıl için 10 hedef belirlendiğini dile getirerek, İstanbul Gençlik Manifestosu'nun genel kurulun sonunda yayınlanacağını kaydetti.

Aile ve Kadın İşleri Kurulu Başkanı Fadila Grine ise 10 yıllık çalışmanın ardından insan hakları, bağımsızlık gibi konularda gençleri bilgilendirdiklerini söyledi. İslam gençliğinin kaliteli eğitilmesi için gençlik forumunun öneriler sunması gerektiğini belirten Grine, girişimcilik konusunda da İslam gençliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet de İstanbul''un genel kurul ve konferansların adresi olduğunu söyledi. 2006 yılından bu yana forumu ev sahipliği yaptıklarını belirten Selamet, ''İslam İşbirliği Teşkilatı ve gençlik politikalarını çok önemsiyor ve ilgiyle takip ediyoruz. Gençler toplumların umudu ve geleceğidir. Sizlerin gelecekte toplumlarınızı etkili ve yetkili makamlarına gelmenizi umut ediyorum'' diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT)''na üye 45 ülkenin gençlik kuruluşlarını temsilen resmi delegelerin katılacağı Genel Kurul''da, gözlemci ülkeler olarak Bosna Hersek ve Rusya Federasyonu''nu temsilen Tataristan ile aralarında Gürcistan, Romanya, Ukrayna''nın da bulunduğu 10 ülke temsilcisi Müslüman azınlıklar adına hazır bulundu. 11 Ekim''de Çırağan Sarayı''nda yapılacak resmi kapanış törenine ise İİT üye ülkelerinin Gençlik ve Spor Bakanları ve uluslararası örgütlerin temsilcilerinin yanı sıra İİT ülkelerinin Başkonsolosları da iştirak edecek.

Genel Kurul sonunda, İKGF''nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri seçilerek beş yıllık yönetim kadrosu belirlenecek. Yapının mevcut Yönetim Kurulu Başkanlığını Türkiye, Genel Sekreterliğini ise Azerbaycan yürütüyor.

10 yıl önce