|

İsmail Bey Gaspıralı yâd ediliyor

Türk dünyasının önemli mütefekkirlerinden eğitimci ve gazeteci İsmail Bey Gaspıralı vefatının 100''üncü yıl dönümünde dualarla anılıyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 10/09/2014 среда
Güncelleme: 15:56 - 10/09/2014 среда
Yeni Şafak
İsmail Bey Gaspıralı yâd ediliyor
İsmail Bey Gaspıralı yâd ediliyor

Kırımlı büyük mütefekkir İsmail Bey Gaspıralı, vefatının 100''üncü yıldönümü olan 11 Eylül Perşembe günü İstanbul''da Kur''an-ı Kerim tilavetiyle yâd edilecek. Dersaadet Kültür Platformu tarafından organize edilen programda Kur''an okunacak, dualar edilecek. Program 11 Eylül Perşembe günü akşam namazı sonrası Şehzadebaşı Camii''nde gerçekleşecek. Programda ülkemizin değerli hocaları Kur''an okuyacak, dualar edecek.

İSMAİL BEY GASPIRALI HAKKINDA

Bin yıldır Türk toprağı olan Kırım''da doğan eğitimci, politikacı, gazeteci daha da ötesi bir fikir adamı olan Gaspıralı, Kırım''da 35 yıl boyunca Osmanlı Türkçesi ile yayımlanan Tercüman gazetesini çıkartmıştır. Kafkaslar, Orta Asya, Kuzey Afrika, Uzak Doğu ve Anadolu''da Türk-İslam mefkuresi çerçevesinde birlik olma mesajı yaymıştır. Millet, Ha Ha Ha, Alem-i Nisvan, Nahda gibi gazete ve mecmualar da çıkartan Gaspıralı onlarca kitabın da müellifidir. 1851 yılında Kırım''ın Bahçesaray şehrinde doğan İsmail Bey Gaspıralı, 11 Eylül 1914''te Kırım Bahçesaray''da vefat etmiştir. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen birçok ülkede bilim adamları tarafından eserlerinden ve fikirlerinden hâlâ istifade edilmektedir.

BÜYÜK MÜTEFEKKİRİ ANACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Dersaadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse, ''Türk ve Müslüman dünyasında dilde birlik, işte birlik, fikirde birlik felsefesiyle iz bırakan mütefekkir büyüğümüz İsmail Bey Gaspıralı''nın vefatının 100''üncü yıldönümünün UNESCO tarafından Gaspıralı yılı ilan edilmesi bizim de kendisiyle ilgili yıl boyunca birçok program yapmamıza vesile oldu. Vefat günü olan 11 Eylül perşembeyi cumaya bağlayan gece, çok sevdiği Dersaadetin (İstanbul) merkezinde, Şehzadebaşı Camii''nde Kur''an-ı Kerim tilaveti ve dualarla kendisini anacağız'' dedi.


10 лет назад