|

İstanbul Tasarım Bienali 1 Kasım'da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından "Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil" başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, 1 Kasım'da başlayacak.

Aa
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 16:35 - 30/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul Tasarım Bienali 1 Kasım'da
İstanbul Tasarım Bienali 1 Kasım'da

Bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçiden iyi haber alabilme dileklerini iletti.

Taner, bu yıl ikincisi gerçekleşen tasarım bienalinin, yerel ve uluslararası arena için önemli buluşma yeri haline geldiğini ifade ederek, bienale, yurt içi ve dışından 800 civarında projeyle başvurulduğuna dikkati çekti.

Bienalin iki yıllık çalışma sonucunda gerçekleştirildiğini kaydeden Taner, bienalin her açıdan gün geçtikçe önemi artan tasarımın yansımalarını araştırmayı, izlemeyi ve bunu izleyenlerle paylaşmayı hedeflediğini anlattı. Bunu gerçekleştirmek için önemli adımlar atıldığını aktaran Taner, "Hedefimiz bienali gezerken birçok soru sormanız. Birçok şeyi düşünüp, sorgulamaya başlamak, bienalin yapmak istediği en önemli şeylerden biri" dedi.

2. İstanbul Tasarım Bienali'nin küratörü Zoe Ryan, bienalin gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, dünyadan müthiş tasarımlarla bu eserlerin sahiplerini bienalde ağırlamanın onur ve mutluluk verici olduğunu kaydetti.

Bienalin bir son değil, tartışma başlatıcı olmayı hedeflediğini vurgulayan Ryan, "İstanbul, gelişmekte olan yaratıcı potansiyeliyle tasarım konusunda düşünmek için özellikle uygun bir şehir. Türkiye'deki gündelik yaşamı birebir etkileyen konulara odaklanan bienal, mevcut zengin diyaloğa katkı sağlamak üzere, dünyanın dört bir yanında üretilmiş ve yeni doğan koşullara odaklanan çeşitli tasarım fikirlerini bir araya getiriyor" diye konuştu.

Günümüzün yetenekli tasarımcılarının projelerinin bienalde yer aldığını belirten Ryan, bienalin günlük hayatta karşılaşılan objeler, binalar ve çevreyi sorgulamada tasarımın oynadığı önemli rolün altını çizerek, çözüm oluşturma ve çözümleri hayata geçirme olanağı sunduğunu vurguladı.

Toplantının ardından küratör Zoe Ryan ve yardımcı küratör Meredith Carruthers, bienalde yer alan 53 projeyi katılımcılara tanıttı.

Bienalin ortak alanı olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda, Avustralya, Çin, Fransa, Japonya, Meksika, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri dahil 20'den fazla ülkeden, 200'ün üzerinde tasarımcının, tasarım, grafik tasarım, teknoloji, moda, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayan 53 projesi yer alacak.

Bienalin etkinlik alanı Antrepo 7'de ise sergi, seminer, söyleşi ve atölye çalışmalarının da yer aldığı çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da desteklenen bienal, 14 Aralık'a kadar ücretsiz gezilebilecek.

9 yıl önce