|

"İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü" meydan okuyor

Elazığ'da yaklaşık bin 100 sene önce Murat Nehri üzerine inşa edilen ve İpek Yolu güzergahında bulunduğu için eskiden "İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü'' olarak bilinen tarihi Palu Köprüsü, yıllara meydan okuyor.

Aa
00:00 - 9/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:15 - 9/10/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü" meydan okuyor
"İstanbul'u Bağdat'a bağlayan köprü" meydan okuyor

Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu yaptığı açıklamada, 4. Murat Köprüsü olarak da bilinen köprünün yaklaşık bin 100 yıl önce yapıldığını söyledi.

Köprünün Murat Nehri üzerine yapılan ilk köprü olduğunu belirten Dağoğlu, ''İlk köprü olması, aynı zamanda İpek Yolu'nun Palu'dan geçmesi anlamına geliyor. Yöre insanı köprü sayesinde uzun bir dönem refah içerisinde yaşamıştır'' diye konuştu.

Dağoğlu, 4,5 metre genişlikte ve 193 metre uzunluktaki köprünün yapım ve onarım aşamalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Tarihi köprünün yapımı, bin 100 yıl önce başlayıp 3 kral döneminde, 16 yılda ancak bitirilebilmiştir. Rivayete göre, krallardan biri hastalıktan, diğeri ise savaşta ölmüş ve köprü, üçüncü kral döneminde bitirilmiş. Köprü büyük onarımını 4. Murat döneminde geçirmiş. 4. Murat, Bağdat Seferi'ne giderken burada konaklayıp bir hafta içerisinde köprünün onarımını bitirterek yoluna devam etmiş. Daha sonra biz, 2008 yılında ihale ederek 2010-2011 sezonunda köprüyü hizmete açtık.''

Köprünün eski dönemlerdeki önemine dikkati çeken Dağoğlu, "Çin'den gelen ipek ve ipek mamullerinin Avrupa yakasına geçişi ilk bu köprüden olmuştur'' dedi.

Dağoğlu, ilçenin hem ekonomik hem de sosyal yapısının köprüsü sayesinde geliştiğini sözlerine ekledi.

9 yıl önce