|

Karadağ'da bulunan yılkı atları

Karaman'ın kuzeyindeki aktif olmayan volkanik dağ Karadağ'ın bulunduğu bölgede doğal ortamda yaşayan yılkı atlarının susuzluktan etkilenmemesi için yaşam alanlarına tankerlerle su taşınıyor.

Aa
00:00 - 15/08/2014 Cuma
Güncelleme: 14:21 - 15/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Karadağ'da bulunan yılkı atları
Karadağ'da bulunan yılkı atları

Karadağ çevresinde incelemelerde bulunan Karaman Valisi Murat Koca, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede 700 civarında yılkı atının yaşadığını belirtti.

Yaz ayının kurak geçmesiyle atların su ihtiyacının arttığını ifade eden Koca, şunları söyledi:

"Karadağ ilimizin önemli bir dağı. Burada hem yaban koyunlarımız var, hem de yılkı atlarımız var. Yılkı atlarımızın sayısı 700 civarında olduğu uzman arkadaşlarımız tarafından ifade ediliyor. 700 hayvan bu araziye çok fazla. Özellikle bir yandan beslenme sorunu var, bir yandan da su sıkıntısı var. Bu yıl yağışlar çok az oldu. Atların su ihtiyacı daha da arttı. Haftanın 6 gününde, 2 gün Özel İdaremiz, 2 gün Orman İşletme Müdürlüğümüz ve 2 günde Konya Şeker tarafından tankerlerle buraya su taşınıyor. Bu sular yalaklara dolduruluyor ve yılkı atları buralardan su ihtiyacını gideriyor."

Su sorununu çözmek için proje geliştireceklerini belirten Koca, "Taşıma işiyle bu su sorununu çözemeyiz. Kalıcı çözüm adına bin 500 tonluk havuz yapmayı planlıyoruz. Bu şekilde orada suyu toplayacağız. Altına da şamandıra sistemi yapacağız. Yalaklardaki su bittikçe otomatik olarak yalaklar su dolacak. Hayvanlarımızda yazın su sorunu çekmeyecekler" dedi.

10 yıl önce