|

Konuk ülke Mısır ana tema umut

30 yaşına giren Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın teması bu yıl “Umut: Düş mü? Gerçek mi?” olarak belirlendi. Fuarın onur konuğu Mısır, onur yazarı ise Ferit Edgü

Muhammet Safa
00:00 - 28/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:48 - 27/09/2011 Salı
Yeni Şafak
Konuk ülke Mısır ana tema umut
Konuk ülke Mısır ana tema umut

Frankfurt ve Kahire kitap fuarları gibi dünya standartlarında prestije sahip Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın 30.'su, 12-20 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuarcılık Yapım A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar işbirliği ile TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi - Büyükçekmece'de düzenlenecek. Geçen yıl İspanya'yı konuk alan fuarın bu yılki onur konuğu Mısır. Teması “Umut: Düş mu? Gerçek mi?” olarak belirlenen fuarın onur yazarı ise bu yıl Ferit Edgü olacak.

Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal'in katılımıyla dün fuarın açılışı öncesinde bir basın toplantısı düzenlendi ve 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın programı ve yapılacak etkinlikler açıklandı. Genel Koordinatör Deniz Kavukçuoğlu yaptığı konuşmada 30 yıl önce, yola 28 yayıncı 5 yazar ve 500 metrekarelik alanla başladıklarını ve bu uzun sürecin ardından 600'e yakın yayınevinin katıldığı ve 400 binin üzerinde okurun ziyaret ettiği bir fuar haline geldikleri söyledi.

100. DOĞUM GÜNÜNDE NECİB MAHFUZ

Büyükelçi Salaheldin ise Mısır'daki devrimin öncülerinin yazar ve şairlerle, onların eserleri olduğu, üzerinde durdu. Türkiye'ye gelip Necib Mahfuz'un tüm kitaplarının çevirilerini görünce çok sevindiğini ve aynı sevinci Mısır'da Arapça Orhan Pamuk okurken de yaşadığını söyledi. Toplantı süresince çeviri meselesi üzerinde duran Abderahman Salaheldin bu kültürel dostluğun miras olarak sürmesi gerektiğini vurguladı.

Edebiyatı ve kültürüyle Mısır'ın konuk olacağı fuarda ülke standı ve etkinlikleri 12-15 Kasım tarihleri arasında Uluslararası Salon'da yer alacak. Konuk ülke etkinliklerinin en önemlisi Necib Mahfuz 100. doğum gününde anılacak olması. Alâ Al Asvani, Mahfuz'un manevi oğlu olarak nitelendirdiği Gamel Gitani, İbrahim Aslan, Mısır Yazarlar Birliği Başkanı Mohamed Salmawy ve Youssef Ziedan misafir olacak ağırlanacak yazarlar arasında. Yazarlar, Mısır Edebiyatı üzerine söyleşilere katılıp kitap imzalayacaklar. Ayrıca fuar süresince Mısır edebiyatından uyarlanan film gösterimleri olacak. Necib Mahfuz'un kaleminden uyarlanan Bir Başlangıç ve Bir Bitiş (1960) Alâ Al Asvani'nin romanından beyaz perdeye aktarılan Yakupyan Apartmanı (2006) filmlerden bazıları.

ZİYARET SAATLERİ DEĞİŞTİ

Yıllardan beri milyonlarca okuru, yazarı, şairi, yayıncıyı, editörü, akademisyeni, çevirmeni ve yurtdışından gelen misafiri ağırlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı çok önemli bir misyonu üstleniyor. Birçok yerde arayıp da bulamadığımız kitapları 600'e yakın yayıncıya sorabilme, sevdiğimiz yazarla ve/veya şairle tanışma muhabbet etme şansımız var. İnsan olarak kitaba bu kadar ihtiyacımız varken bir şekilde, bir yolla Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na gitmeli. Gitmeli fakat bu yıl saatlerde ufak bir değişlik olmuş. Fuarın kapıları hafta içi 10.00-19.00 saatleri ile hafta sonu 11.00-20.00 saatleri arasında tüm İstanbullulara açık olacak.



13 yıl önce
default-profile-img