|

Konya Mistik Müzik Festivali başlıyor

Konya'da 22-30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 11. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali'nde, Bolivya'dan Endonezya'ya, İspanya'dan İran'a, Tacikistan'dan Mayotte'ye 9 ülkeden dünyanın mistik müzikleri buluşacak.

Aa
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 17:09 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Konya Mistik Müzik Festivali başlıyor
Konya Mistik Müzik Festivali başlıyor

Festivalin 11'incisi, Hz. Mevlana'nın 807. Doğum Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.

2004 yılından bu yana düzenlenen ve halkların geleneksel mistik müziklerinin sergilendiği festival, ücretsiz halka açık konserler şeklinde gerçekleştiriliyor. Festival ile geleneksel mistik müziklerin, otantik yapı ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri bir kültür ortamının sağlanması amaçlanıyor.

Yıllardır, önemli bir müzik festivaline ev sahipliği yapan Konya'daki etkinliğe, Mayotte'den Deba (Mayotte Kadın Zikri), İspanya'dan Resonet (Santiago Hac Şarkıları), Tacikistan'dan Badakhshan Ensemble (Pamir Dağları Müziği), Bolivya'dan Luzmila Carpio (And Dağları Müziği), Hindistan'dan Üstad Aashish Khan & Üstad Pranesh Khan (Kuzey Hindistan Klasik Müziği), İran'dan Kayhan Kalhor Ensemble (İran Klasik Müziği), Pakistan'dan Sain Zahoor Ahmad (Sûfîyâne Kelam), Endonezya'dan Seni Budaya Nusantara (Açe Sûfî Müziği ve Zikri) ve Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu (Sema Töreni) katılacak.

"Farklı inanış ve kültürleri en çarpıcı yönleriyle tanıtmayı amaçlıyoruz"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, festivalle ilgili yaptığı açıklamada, Hz. Mevlana'nın Doğum Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen festivalin, dünyanın mistik müzikler alanındaki en saygın festivali olarak gösterildiğini vurguladı.

Etkinlik ile Hz. Mevlana'nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, bütün insanlığı kucaklayan tevazu ve hoşgörüsüne layık bir anma programı hedeflediklerini belirten Çıpan, "11 yıl boyunca, tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzik türlerini ve müziğin etkili gücü sayesinde farklı inanış ve kültürleri en çarpıcı yönleriyle tanıtmayı amaçlıyoruz" dedi.

10 yıl önce