|

Kremlin'in hazineleri Topkapı Sarayı'nda

Dünyanın ünlü müzeleri arasında yer alan, Moskova Kremlin Sarayı Müzesi'nin, en seçkin eserleri, Topkapı Sarayı Müzesi, Has Ahırlar bölümünde sanatseverlerle buluşacak.

Şamil Kucur
00:00 - 6/03/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:04 - 6/03/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Kremlin'in hazineleri Topkapı Sarayı'nda
Kremlin'in hazineleri Topkapı Sarayı'nda

Osmanlı İmparatorluğu'nun yaklaşık 400 yıl yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı, Moskova Kremlin Sarayı'nın seçkin eserlerini ağırlamaya hazırlanıyor. İstanbul, “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı'nda” isimli sergi ile dünya tarihine yön veren kararların alındığı iki sarayın büyük buluşmasına şahit oluyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın, Topkapı Sarayı Müzesi ve Moskova Kremlin Sarayı Müzesi işbirliğiyle hayata geçireceği “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı'nda” sergisi, 12 Mart Cuma günü Topkapı Sarayı Müzesi, Has Ahırlar bölümünde sanatseverlerle buluşacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ev sahipliğindeki açılış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Rusya Kültür Bakan Yardımcısı A. E. Busigin, Moskova Kremlin Müzesi Genel Müdürü Dr. Elena Gagarina'nın katılımıyla gerçekleşecek.

RUSYA TARİHİNE AİT 100 NADİDE ESER SERGİLENECEK

Osmanlı - Rus ilişkileri tarihinde, 16 - 17. yüzyıllara ait eserlerden oluşan sergide, çarların, devlet başkanı, ordu başkomutanı olarak kullandıkları objeler, saray törenlerinde, özel hayatlarında ve dini törenlerde kullanılan yaklaşık 100 seçkin eserin yer alacağı serginin açılışı, Türk ve Rus siyasi temsilcilerinin yanı sıra kültür sanat camiasının önde gelen isimlerini bir araya getirecek.

ÇAR HÜKÜMRANLIK SİMGELERİ VE MÜCEVHERLER

Sergide Moskova Kremlin Sarayı Müzesi koleksiyonundan, Rus çarlarının hazinesinde bulunan ve Kremlin katedrallerini, Moskova saraylarının kabul salonlarını ya da özel dairelerini süsleyen olağanüstü görkemli altın ve gümüş eşyalar, inci ve değerli taşlarla bezeli giysiler ve din adamı cübbeleri yer alacak.

Bunların yanı sıra, Rus devleti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki diplomatik ve ticari ilişkiler sürecinde Moskova'ya gönderilen at koşumları, mücevherler, lüks dokumalar ve Çara ait hükümdarlık simgeleri sergilenecek. 7 Haziran pazartesi tarihine kadar ziyarete açık olacak sergi, salı günleri hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında görülebilecek.


Osmanlı eserleri de Kremlin'de sergilenecek


Topkapı Sarayı Müzesi ve Moskova Kremlin Sarayı Müzesi'nin işbirliği ile 26 Mayıs-15 Ağustos 2010 tarihleri arasında Kremlin Sarayı Müzesi'nde, “İstanbul Topkapı Sarayı: Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisinde de Osmanlı sultanlarının saltanat sembolleri, şahsi eşyaları, saray yaşamı ile ilgili 106 adet eser yer alacak.



14 yıl önce